Στατιστικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έστειλε το Δημόσιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου κρίνεται το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβλήθηκε στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Το Δημόσιο απάντησε στο προδικαστικό ερώτημα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, με στοιχεία που αφορούν  στον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα αλλά με τις εκτιμήσεις  για τους θανάτους ασθενών άνω των 59 ετών.

Έτσι, το θέμα συζητήθηκε για δεύτερη φορά στη μείζονα Ολομέλεια καθώς την πρώτη το δημόσιο δεν ανταποκρίθηκε στο ερώτημα του δικαστηρίου. Το θέμα έφτασε στη δικαιoσύνη μετά από προσφυγή, μεταξύ άλλων, δικαστών , δικηγόρων,  ενός γιατρού και ενός ιερέα που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη  η  υπουργική απόφαση που προβλέπει το μηνιαίο πρόστιμο το οποίο, ωστόσο, έχει ανασταλεί από τις 15 Απριλίου.

Οι νομικοί παραστάτες των προσφευγόντων στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν ότι τα επίμαχα στοιχεία του δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του θέματος καθώς είναι ανεπαρκή.  Μάλιστα, αφού υπεραμύνθηκαν της αντισυνταγματικότητας της επιβολής του προστίμου χαρακτήρισαν το μέτρο ρατσιστικό τονίζοντας ότι αποτελεί  παγκόσμια πρωτοτυπία.

Από την πλευρά του, το Δημόσιο υποστήριξε ότι οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την επιβολή του επίμαχου προστίμου αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει δύο υγειονομικές εκθέσεις σχετικές με τα υγειονομικά δεδομένα. Επιπλέον, σημείωσαν την υποχρέωση του δημοσίου να προστατεύει υγειονομικά τους πολίτες και εξέφρασαν τη θέση πως το πρόστιμό δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και δεν προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.