Δύο βίντεο ντοκουμέντο από τον Έβρο, που αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη δράση του κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών με παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα, φέρνει στη δημοσιότητα το Newsbeast.

Στα βίντεο απεικονίζονται οδηγοί οχημάτων που μεταφέρουν αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα, να επιδεικνύουν στην κάμερα τα χρήματα που έχουν μαζέψει για τη μεταφορά τους.

Τα βίντεο αυτά τα έστελναν μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης στους «εγκεφάλους» του κυκλώματος, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων είναι ήδη έγκλειστος των φυλακών Κορυδαλλού. Παράλληλα, έστελναν και βίντεο όπου οι παράνομοι μετανάστες –μετά τη μεταφορά τους στο προκαθορισμένο σημείο- μιλούν στην κάμερα για την… ποιότητα των υπηρεσιών του κυκλώματος, ως «διαφήμιση» ότι όλα πήγαν καλά!

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία προχώρησε σε 12 συλλήψεις και σχημάτισε δικογραφία για συνολικά 31 άτομα (σ.σ. οι 6 είναι ήδη έγκλειστοι των φυλακών). Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης από την πλήρη δραστηριότητά της εκτιμώνται στις 900.000 ευρώ!

Ο διαχωρισμός της εγκληματικής οργάνωσης

Α’ Υποομάδα: Συμμετείχαν 13 από τους κατηγορούμενους, με δομημένη και διαρκή δράση τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου αλλοδαπού, με διακριτούς ρόλους και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διακίνησης μεταναστών από και προς τη Χώρα μας.

Ο 27χρονος αρχηγός της οργάνωσης, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω του Ελλαδικού χώρου και ήταν το κομβικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να ενοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών. Οι πληρωμές που διαχειριζόταν πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο με το άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων «Hawala».

Κομβικό ρόλο στην ομάδα είχε 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος χρησιμοποιώντας ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, ενοικίαζε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε σε άλλα μέλη της ομάδας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη παράνομη διακίνηση των μεταναστών.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς την παραλαβή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, την παράδοση τους στους διακινητές-οδηγούς, την οδήγηση των οχημάτων και τη διαχείριση του συστήματος «Hawala», δια μέσω καταστήματος MINI – MARKET που διατηρούσαν στην Θεσσαλονίκη.

B’ Υποομάδα: Συμμετείχαν 8 από τους κατηγορούμενους, υπό την καθοδήγηση 23χρονου αλλοδαπού, ήδη έγκλειστου Καταστήματος Κράτησης, ο οποίος διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε Ταξιδιωτικό Γραφείο στην Αθήνα, με πραγματικό διαχειριστή και μεσάζοντα 2 αλλοδαπούς μέλη της, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσής covid και διαμοιράζονταν μαζί με τα αντίστοιχα δελτία επιβίβασης, στους υπό μεταφορά μετανάστες.

Η ομάδα διέθετε πλαστογράφο, ο οποίος κατόπιν παραγγελίας, κατήρτιζε πλαστά έγγραφα τα οποία παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους, με την ανάλογη χρηματική αμοιβή.

Έτερο μέλος, ήταν υπεύθυνο για την ανεύρεση διαβατηρίων, αδειών διαμονής και δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας και την αποστολή στους ενδιαφερόμενους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εφόσον υπήρχε προσομοίωση του με τον αρχικό κάτοχο (μέθοδος l ook – alike).

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν υπεύθυνα για την ενοικίαση και την οδήγηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Γ’ Υποομάδα: Συμμετείχαν 10 από τους κατηγορούμενους, δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών, με αρχηγό 21χρονο αλλοδαπό , ο οποίος συντόνιζε την διακίνηση των ναρκωτικών ακόμα και σε σχολικά συγκροτήματα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, είχε στρατολογήσει 2 ανήλικους αλλοδαπούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε ως χώρους διακίνησης, μισθωμένα, διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών. Από την μέχρι στιγμής έρευνα ταυτοποιήθηκε η παράνομη διακίνηση πλήθους αλλοδαπών, ενώ ταυτοποιήθηκε και πλήθος πράξεων διακίνησης ναρκωτικών.