Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της μέσω των δικηγόρων τους ζήτησαν ελαφρυντικά.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τι διεύθυνε….» τόνισε ο συνήγορος.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως ο εντολέας του έχει «τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε…».

«Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει καμία καταδίκη: «Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, η υπεράσπιση, είπε: «Εν άγνοια του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Και κατέληξε η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου: «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού.

Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

«Παρεξηγημένο πρόσωπο ο Κασιδιάρης», είπε ο συνήγορός του

Ως «Παρεξηγημένο πρόσωπο, προβεβλημένο αρνητικά» περιέγραψε τον Ηλία Κασιδιάρη ο συνήγορος του κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του για τα ελαφρυντικά που αιτήθηκε.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος καταδικάστηκε ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε, μέσω των συνηγόρων του, τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεράσπιση του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Μάλιστα υπογράμμισαν ότι ο εντολέας τους στοχοποιήθηκε.

Συνήγορος Λαγού: «Προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδας»

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού κατέθεσε αίτηση ελαφρυντικών, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας πως ο Ευρωβουλευτής προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η πλευρά του Λαγού αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο ευρωβουλευτής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσής και ο συνήγορός του αναφέρθηκε στις δράσεις του υποστηρίζοντας πως: «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Τα ελαφρυντικά που ζητούν Ρουπακιάς και Πατέλης

Η υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του απευθυνόμενος στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για μια «απλή ανθρωποκτονία» εννοώντας πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

Την αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησε και ο φερόμενος ως πυρηνάρχης Νίκαιας Γ. Πατέλης.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του ζήτησε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι υπερασπιστές που άφησαν αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ολιγόλεπτη διακοπή και αμέσως μετά η δίκη θα συνεχιστεί με τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης.

Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις για τα ελαφρυντικά που θα ζητήσουν οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της ΧΑ.

Ελαφρυντικό σύννομου βίου, καλής συμπεριφοράς και διάρκειας δίκης ζητάει η Ζαρούλια

Η Ελένη Ζαρούλια, μέσω του συνηγόρου της, αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».

Επίσης, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.