Νόμιμη εργασία στην Ελλάδα με ημερομίσθιο 25 ευρώ, στέγαση και σίτιση είχαν υποσχεθεί οι δύο Ρουμάνοι που συνελήφθησαν στο Αιτωλικό, σε συμπατριώτες τους. Έτσι κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου εξήντα εργάτες τους οποίους μετέφεραν με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο σε περιοχές του δήμου Αιτωλικού.

Εκεί όμως τους περίμενε μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Οι εργάτες κατάληξαν να εργάζονται δωδεκάωρα στα χωράφια χωρίς να πληρώνονται, καθώς τα ημερομίσθια παρακρατούνταν από το κύκλωμα των εκμεταλλευτών- διαμεσολαβητών με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών.

«Αμοιβή» τους ήταν η «στέγαση» σε μία… αποθήκη σε συνθήκες ομηρείας ουσιαστικά καθώς οι εκτεμταλλευτές τους είχαν πάρει ταυτότητες και διαβατήρια! Μάλιστα τους χρέωναν και 150 ευρώ το μήνα, όπως γράφουν «Τα Νέα», ως ενοίκιο για τη διαμονή τους στην αποθήκη. 

Το κουβάρι της νέας «Μανωλάδας» άρχισε να ξετυλίγεται όταν δύο εργάτες κατάφεραν να αποδράσουν και κατέφυγαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ασφάλειας Αττικής όπου κατήγγειλαν όσα είχαν υποστεί από το κύκλωμα.

Οι αρχές εξάρθρωσαν το επταμελές κύκλωμα που αποτελείτο από πέντε Έλληνες και δύο Ρουμάνους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εργάτες που απελευθερώθηκαν από την Αστυνομία βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρειάστηκε να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια μέχρι να επαναπατριστούν.

Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν 11.000 ευρώ, ένα περίστροφο και πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη…