Η ιστορία του παγκοσμίου φήμης μόδιστρου μπορεί να διαβαστεί ως ένα χρονικό επιτυχίας: πώς δηλαδή ένας φτωχός νεαρός του ιταλικού Νότου έγινε ένας από τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας στον κόσμο.

Και από την άλλη βέβαια ως μια ιστορία πτώσης, πώς δηλαδή ένας από τους κορυφαίους μετρ της μόδας έχασε τη ζωή του σε μια περίεργη ιστορία εκτέλεσης που δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ακόμα και η ιταλική Μαφία.

Όπως κι αν έχει, ο Τζιάνι Βερσάτσε ήταν ο αγαπημένος μόδιστρος των σταρ και των βασιλικών οικογενειών του πλανήτη στις δεκαετίας του ’80 και του ’90, ο άνθρωπος που του πιστώνεται πως έφερε την προσιτή πολυτέλεια και την τέχνη στη βιομηχανία της υψηλής ραπτικής, που μέχρι τότε λίγη σχέση είχε με τα καθημερινά ρούχα που φοράει συνήθως ο κόσμος στους δρόμους.

Η Μέδουσα του Βερσάτσε, το λογότυπο της φίρμας του, κόσμησε δημιουργίες που δεν εξαντλήθηκαν φυσικά μόνο στον χώρο της μόδας (έπιπλα σπιτιού, αρώματα, γυαλιά ηλίου και πολλά πολλά ακόμα), αφού ακόμα και η εξωφρενική έπαυλή του στο Μαϊάμι ήταν κατάσπαρτη με δαύτη.

Ο μόδιστρος έφτιαξε μια αυτοκρατορία με τις καινοτόμες ιδέες του που τη στιγμή του θανάτου του, το 1997, άξιζε περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια…

Πρώτα χρόνια

Ο Τζιοβάνι Μάρκους Βερσάτσε γεννιέται στις 2 Δεκεμβρίου 1946 στην Καλαβρία της Ιταλίας και μπαίνει από νωρίς στον κόσμο της μόδας και του σχεδιασμού, καθώς η μητέρα του ήταν μοδίστρα. Η οικογένεια περνούσε πάντως φτωχικά στον ιταλικό Νότο, σε μια από τις πλέον υποανάπτυκτες περιοχές της Ιταλίας, με τον πατέρα του να εργάζεται σε επιχείρηση κάρβουνου και να τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα.

Από μικρός λοιπόν στον χώρο του εμπορίου και του καλού γούστου, ο Βερσάτσε θα προσχωρήσει στη μητρική επιχείρηση αμέσως μόλις ολοκληρώσει το γυμνάσιο, καθώς η Φράνκα Βερσάτσε είχε μέχρι τότε φτιάξει ένα μικρό εργαστήριο μοδιστρικής.

Το 1972 θα βρει τον Τζιάνι στο Μιλάνο, όπου πήγε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αν και τον είχε ήδη κερδίσει ο κόσμος της μόδας. Κι έτσι προσλαμβάνεται σε ιταλική φίρμα έτοιμων ενδυμάτων, ως μαθητευόμενος μόδιστρος.

Εκεί θα μάθει από πρώτο χέρι τα μυστικά της τέχνης που θα απογείωνε χρόνια αργότερα και το 1978 είναι πανέτοιμος να παρουσιάσει τη δική του συλλογή casual γυναικείων ρούχων, έχοντας ήδη εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και σχεδιάζοντας κατά παραγγελία, μια δραστηριότητα που έμελλε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικερδής για τον ίδιο. Ταυτοχρόνως, αποφασίζει να ιδρύσει τη δική του φίρμα, προσλαμβάνοντας τα δύο του αδέλφια να δουλέψουν γι’ αυτόν, τον Σάντο και την Ντονατέλα…

Η ίδρυση του οίκου μόδας «Gianni Versace» συμπίπτει με την πρώτη συλλογή που υπέγραψε ο ίδιος ο Βερσάτσε και σηματοδότησε τη γέννηση ενός μόδιστρου! Η συλλογή του παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Τέχνης του Μιλάνου στις 28 Μαρτίου 1978 και σημείωσε απαράμιλλη επιτυχία…

Εκτόξευση στη δόξα της υψηλής ραπτικής

Ο Βερσάτσε έγινε σύντομα γνωστός για τις πολύχρωμες δημιουργίες του, που έλκουν την έμπνευσή τους από τις πόρνες της Καλαβρίας -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο-, το γκλάμουρ και τα αποκαλυπτικά του φορέματα, σήματα-κατατεθέν της πένας του.

Ο μόδιστρος χρησιμοποιεί καινοτόμα υλικά στην υψηλή ραπτική του, όπως πλέγματα αλουμινίου, αλλά και πρωτοποριακές τεχνικές στην παρασκευή των ρούχων του, όπως την τεχνολογία λέιζερ, για παράδειγμα, για τη συγχώνευση δέρματος και καουτσούκ.

Με όχημα το κεφάλι της Μέδουσας, ο οίκος Βερσάτσε παρουσιάζει την πρώτη συλλογή υψηλής ραπτικής το 1989, προσθέτοντας δύο ακόμα σειρές, τις Versus και Instante, στη δεκαετία του ’90.

Το μυστικό της εκρηκτικής επιτυχίας των ρούχων του Βερσάτσε ήταν ότι η εταιρία του διατηρούσε τον πλήρη έλεγχο του προϊόντος από τη σύλληψη της ιδέας ως τη διάθεση των ρούχων στην αγορά. Ο οίκος είχε στην ιδιοκτησία του την εταιρία που κατασκεύαζε το 80% των ρούχων που εμφανίζονταν στην πασαρέλα και στις μπουτίκ με το λογότυπό του, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ταυτοχρόνως, ο οραματιστής μόδιστρος έχοντας από νωρίς κατανοήσει τη σημασία της εικόνας στη βιομηχανία της μόδας, ξεκίνησε ήδη από το 1979 μόνιμες συνεργασίες με κορυφαίους φωτογράφους μόδας, όπως με τον «πολύ» Ρίτσαρντ Άβεντον, αλλάζοντας δραστικά τους όρους που παιζόταν το παιχνίδι της «βιτρίνας».

Και βέβαια ήταν εκείνος που νωρίτερα από τον καθένα χρησιμοποίησε εκθαμβωτικά κορίτσια στα σόου μόδας του, κάτι που τον έκανε εν πολλοίς υπεύθυνο για το φαινόμενο των σουπερμόντελ! Εκείνος είναι που αντικατέστησε στη δεκαετία του ’80 τις σταρ του Χόλιγουντ με τα άσημα μοντέλα, βρίσκοντας τις ιδανικές αντικαταστάτριες και γεννώντας έτσι ένα νέο star system.

Μια από τις πλέον περίφημες δημιουργίες του ήταν το μαύρο φόρεμα που έδενε στην άκρη με χρυσές παραμάνες, το οποίο φόρεσε η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ το 1994 και έγινε σταρ μέσα σε ένα βράδυ!

Ο Βερσάτσε ήταν εξάλλου ο αγαπημένος μόδιστρος των σταρ και των μοντέλων, με τους Έλτον Τζον, Μαντόνα, πριγκίπισσα Νταϊάνα και Ναόμι Κάμπελ να πίνουν νερό στο όνομά του.

Στη μακρά του καριέρα μάζεψε αναρίθμητους επαίνους και βραβεία, την ίδια ώρα που η δουλειά του δεν εξαντλήθηκε στην υψηλή ραπτική, καθώς συνεργάστηκε με διάσημα θέατρα και μπαλέτα (μεταξύ των οποίων και η Σκάλα του Μιλάνου) δημιουργώντας τα κοστούμια δεκάδων παραστάσεων ως διαπρεπής ενδυματολόγος.

Σύντομα τα σχέδιά του θα περιλαμβάνονταν σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο και το Σικάγο μέχρι το Τόκιο και τη Γερμανία. Στη σταδιοδρομία του, η αυτοκρατορία του Τζιάνι Βερσάτσε επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς δράσης: το 1991 λάνσαρε το χαρακτηριστικό του άρωμα Signature, ενώ το 1993 εγκαινίασε τη σειρά μικροεπίπλων και είδη σπιτιού με το λογότυπό του.

Ταυτοχρόνως, κυκλοφόρησε αμέτρητα βιβλία και λευκώματα, στα οποία περιλαμβάνεται και το προκλητικό «Rock and Royalty», αλλά και τα εξίσου γνωστά «The Art of Being You» και «Men Without Ties».

Ο Βερσάτσε πρόσφερε στη μόδα έναν παλμό έντασης, χαράς και προκλητικής ελκυστικότητας, με δημιουργίες που έκαναν τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ζωντανοί, νεανικοί και ελκυστικοί. Για τον ίδιο εξάλλου η περιπέτεια της μόδας ήταν κέφι, κάτι που θα έκανε τη ζωή περισσότερο ενδιαφέρουσα: «Δεν πιστεύω στο καλό γούστο», έλεγε, «όπως επίσης δεν πιστεύω στο κακό γούστο. Πιστεύω στην ποιότητα και στο κέφι, στη διασκέδαση, στην ελαφρότητα. Πιστεύω σε πράγματα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και ευτυχέστερη. Μια γυναίκα που είναι εξαιρετικά σέξι και κεφάτη είναι για μένα απίστευτα πιο ελκυστική από κάποια που είναι επίσημα κομψή και σικ»…

Ο Τζιάνι Βερσάτσε, μαζί με τον άλλο κολοσσό της ιταλικής υψηλής ραπτικής, Τζόρτζιο Αρμάνι, κατάφεραν μέσα σε 10 χρόνια να μετατρέψουν την ιταλική μόδα σε μια υπερκερδοφόρα διεθνή βιομηχανία, κάνοντας πολλούς να τον αναγνωρίζουν μεταξύ των πέντε κορυφαίων σχεδιαστών μόδας του κόσμου…

Τραγικός θάνατος



Ο Βερσάτσε ήταν μόνο 50 χρονών όταν τον «γάζωσαν» έξω από τη βίλα του στο South Beach του Μαϊάμι στις 15 Ιουλίου 1997. Ο μόδιστρος πέθανε από τις σφαίρες του 27χρονου εκτελεστή Άντριου Κάναναν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο Μαϊάμι 8 μέρες μετά τη δολοφονία του Βερσάτσε, με τις αρχές να κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

Όπως όμως ισχυρίστηκε στο βιβλίο του ο -πρώην- μαφιόζος Τζουζέπε ντι Μπέλα, ο Βερσάτσε δολοφονήθηκε για χρέη που όφειλε στον νονό της ιταλικής Μαφίας, της διαβόητης Ντραγκέτα, Πάολο ντι Στέφανο, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον σχεδιαστή για να ξεπλένει βρόμικο χρήμα. Μέλη μάλιστα της Μαφίας αποπειράθηκαν να κλέψουν τις στάχτες του μόδιστρου για να εκβιάσουν την οικογένειά του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο συγγραφέας, σε μια υπόθεση που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Η οικογένεια του Βερσάτσε διέψευσε βέβαια τους ισχυρισμούς του πρώην αφεντικού του οργανωμένου εγκλήματος χαρακτηρίζοντάς τους «ψεύτικους και ντροπιαστικούς» για τη μνήμη του Τζιάνι Βερσάτσε.

Στον οίκο μόδας του Βερσάτσε τα ηνία έχουν αναλάβει πια ο αδελφός του ως διευθύνων σύμβουλος και η πασίγνωστη Ντονατέλα ως υπεύθυνη του τμήματος σχεδιασμού…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr