Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αγαπάει τη Θεσσαλονίκη. Από όποια πλευρά κι αν το δει κάποιος, αυτό δεν αμφισβητείται. Επιθυμεί ν’ αφήσει τη σφραγίδα του στην πόλη και οραματίζεται τη Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας. «Το πέρασμα σε μια νέα, σύγχρονη εποχή», όπως λέει ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Newsbeast. Η πρώτη συνάντηση με τον δήμαρχο έγινε -πού αλλού;- στο Δημαρχείο της πόλης.

Από το γραφείο του, η θέα είναι όμορφη. Η αισθητική του χώρου έχει και τη δική του σφραγίδα. Ξεχωριστά αντικείμενα μαρτυρούν την προσωπικότητά του. Τον κατασκευαστικό κλάδο, για παράδειγμα, απ’ όπου και προέρχεται, αλλά και τις τέχνες. Ένα αναπαλαιωμένο juke box της δεκαετίας του ’50. Ένας πίνακας του Παύλου Μελά. Ένα μικρό γλυπτό του «Στοχαστή», του Ροντέν. Μια οικογενειακή φωτογραφία όταν ήταν παιδί.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας

Εκεί ξεκίνησε η συζήτηση, μιλώντας αρχικά για τις ανατροπές και τις προκλήσεις της πρώτης θητείας του στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η πανδημία, το άγνωστο που έπρεπε να αντιμετωπιστεί μέσα σε σύντομα χρονικό διάστημα. Οι αμφιβολίες αλλά και η πίστη πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και όλα θα προχωρήσουν. Αφήνοντας το διδακτικό παρελθόν, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί ν’ αλλάξει, επικεντρωθήκαμε στο σήμερα και το αύριο. Είχαμε σχεδιάσει να περπατήσουμε σε κάποια σημεία της πόλης. Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη. Η συζήτηση συνεχίστηκε έξω από το γραφείο του δημάρχου.

«Η περιοχή γύρω από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης αποτελεί μόνη της έναν υπέροχο προορισμό. Βρίσκεται ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τη Νέα Παραλία και το πάρκο της ΧΑΝΘ, συνδυάζοντας το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, την ανάσα της θάλασσας ακόμα και τη γυμναστική με τα όργανα καλλισθενικής γυμναστικής που τοποθετήσαμε στο πάρκο της ΧΑΝΘ, ώστε να δημιουργήσουμε τρόπους θετικής χρήσης του χώρου και να διώξουμε τυχόν παραβατικές συμπεριφορές», μας λέει ο κύριος Ζέρβας.

Το φεστιβάλ, το γρήγορο wifi και οι δημόσιοι χώροι

Αφήνουμε τον δήμαρχο στη θέση του οδηγού. Μας παρουσιάσει τα σημεία της πόλης που αξίζει να επισκεφθεί και να περπατήσει όχι μόνο ο επισκέπτης, αλλά ο/η κάτοικος της Θεσσαλονίκης. Προχωρούμε προς το Θέατρο Κήπου, εκεί όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Καλοκαιριού, μια διοργάνωση που προσφέρει νύχτες με μουσικές και θεατρικές συγκινήσεις. «Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ήθελα ένα φεστιβάλ στην καρδιά του καλοκαιριού, με πολιτιστικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες και όλες τις προτιμήσεις. Μια διοργάνωση όπου και τα νέα παιδιά θα βρίσκουν τόπο έκφρασης και οι μεγαλύτεροι θα απολαμβάνουν έργα που αγαπούν», σημειώνει.

Περπατάμε την οδό Τσιμισκή και φτάνουμε στην πλατεία Ναβαρίνου. Εκεί όπου, όπως μαθαίνουμε, δημιουργείται ένα ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Αναπλάθονται οι γειτονικές οδοί, ενώ πριν λίγο καιρό εγκαινιάστηκε ένα γρήγορο κοινόχρηστο δίκτυο wifi. Νέοι -φοιτητές και φοιτήτριες- αλλά και τουρίστες κάθονται και χρησιμοποιούν το γρήγορο ίντερνετ, είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση. «Είχα πάντα πρότυπο τις χώρες του εξωτερικού, όπου ο κόσμος χαίρεται και ζει το δημόσιο χώρο. Σε πάρκα και πλατείες, με χαρά αλλά και σεβασμό. Προσπαθούμε να δημιουργούμε λόγους, για να απολαμβάνουν οι δημότες και οι επισκέπτες το φως της μέρας, τον ήλιο, το δημόσιο χώρο, σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμους», τονίζει ο Κ. Ζέρβας.

Η ανάπλαση της Αριστοτέλους και το ντεκ της παλιάς παραλίας

Το πέρασμα της Θεσσαλονίκης σε μια νέα, σύγχρονη εποχή, αναλύει στο Newsbeast και τον Βίκτωρα Μοντζέλλι, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Προχωρώντας προς την καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης, στην Αριστοτέλους, μιλάμε για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πλατεία και για το πώς αυτή θα αλλάξει με την ανάπλαση, για την οποία υπογράφηκε η σύμβαση μελέτης σε συνέχεια του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. «Η ανάπλαση της Αριστοτέλους θα σημάνει το πέρασμα της Θεσσαλονίκης σε μια νέα, σύγχρονη εποχή», σημειώνει ο δήμαρχος. Παράλληλα «τρέχει» ο διαγωνισμός για το ντεκ της παλιάς παραλίας. «Αυτά τα δύο έργα θα αλλάξουν την εικόνα που έχουν όλοι για τη Θεσσαλονίκη – της τα χρωστάμε της πόλης», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θέλει να κάνει την πόλη έναν προορισμό τεσσάρων εποχών. «Γιατί να μην κάνουμε τη Θεσσαλονίκη χριστουγεννιάτικο προορισμό;», μάς λέει. «Να διεκδικήσουμε ένα μερίδιο από αυτή την παγκόσμια αγορά, να τονώσουμε την κίνηση, να πάμε σε ένα μοντέλο τουρισμού τεσσάρων εποχών. Το κάνουμε -πέτυχε- με τρόπο οργανωμένο, με χριστουγεννιάτικες αγορές στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης αλλά και κοντά στα δικά μας έθιμα», συμπληρώνει.

Οι εμπορικοί δρόμοι, η αγορά Μοδιάνο και το γνωστό Καπάνι

Λίγο πιο πάνω, στην Ερμού, από τη μια πλευρά του δρόμου βλέπουμε την αγορά Μοδιάνο, που ανακαινίστηκε πρόσφατα με ιδιωτική πρωτοβουλία και έγινε μια boutique αγορά τοπικών προϊόντων με επίκεντρο τις γεύσεις της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Από την άλλη η είσοδος στην αγορά Βλάλη, το γνωστό Καπάνι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη ανάπλαση σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Πολύ λίγα μέτρα από εκεί το εργοτάξιο του Σταθμού του Μετρό στη Βενιζέλου δείχνει ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες. «Χάθηκε χρόνος εδώ, αλλά τέλος καλό, όλα καλά», λέει ο ο κ. Ζέρβας.

Η πόλη αλλάζει και μέσω των καταστημάτων της. Εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν βιοτεχνίες και μικρά καταστήματα με παραδοσιακή υφή, έχουν ανοίξει νέα. «Εξασφαλίσαμε πόρους -30 εκατ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να προχωρήσουμε στην αστική αναζωογόνηση 10 μεγάλων εμπορικών δρόμων σε πρώτη φάση, για να ενισχύσουμε και να επαναφέρουμε τη χαμένη τους εμπορικότητα», μας είπε ο Δήμαρχος.

«Αυτές οι επενδύσεις σημαίνουν νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»

Φτάνουμε στο δυτικό άκρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα παλιά Σφαγεία, όπου βρίσκεται το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. «Cisco, Pfizer, Delloite, Deutsche Telekom είναι μόνο λίγες από τις εταιρίες που εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Αυτές οι επενδύσεις σημαίνουν νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα, προστιθέμενη αξία στην οικονομία της πόλης. Δημιουργείται ένα οικοσύστημα, έρχονται στη Θεσσαλονίκη αλλά και αξιοποιούνται νέοι υψηλής εξειδίκευσης», μάς είπε και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη δεκαετία στα αεροδρόμια αποχαιρετούσαμε τα παιδιά μας, για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα να δούμε και το αντίστροφο. Αυτό γίνεται μόνο με την ανάπτυξη, την προοπτική».

Πάνω στη συζήτηση, ο Κ. Ζέρβας μάς είπε «Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον το κέντρο της». Δεν ακούγεται κάπως τσιτάτο και επιτηδευμένο αυτό, τον ρώτησα. «Τρέχουμε το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών, προσανατολισμένο στις γειτονιές. Δρόμους, πεζοδρόμια, φωτισμό, αστικό εξοπλισμό και έργο συγκριτικά πολλαπλάσιο με την προηγούμενη δεκαετία», απάντησε.

Σε αυτή την ξενάγηση είδαμε αρκετά. Περπατήσαμε μια πόλη πιο όμορφη από την τελευταία φορά που την είχαμε επισκεφθεί – στη ΔΕΘ του 2022, με τον ίδιο δήμαρχο. Είδαμε σημεία που χρειάζονται βελτιώσεις – κάποιες μεγάλες, κάποιες μικρές. Εισπράξαμε, με διπλή ιδιότητα – αυτή του δημοσιογράφου αλλά και του επισκέπτη, πως η Θεσσαλονίκη διψάει να κάνει το επόμενο βήμα. Να μπει στη νέα εποχή. Πάνω σε αυτό εργάζεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.