Στη μάχη του σταυρού ρίχνονται δυναμικά οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ ανά την Ελλάδα με τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό να πατάει γκάζι δίνοντας τον τόνο για μια προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίζεται από ένταση, πόλωση και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων που θα κλιμακώνονται όσο πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Με την ανακοίνωση των 268 νέων υποψηφίων, οποίοι και επίσημα κατεβαίνουν στην πολιτική αρένα ήδη φούντωσαν οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί, καθώς τα προβεβλημένα πρόσωπα και οι νέες είσοδοι που σηματοδοτούν είτε τη διεύρυνση προς το κέντρο, είτε τις «γέφυρες» πιο δεξιά για να περιοριστούν οι διαρροές ανακατεύουν την τράπουλα σε πολλές περιφέρειες.

Εκκρεμεί η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας με τα 15 ονόματα που θα το στελεχώνουν να παρουσιάζονται μετά τις 24 Απριλίου, όταν δηλαδή διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές.

Δείτε τους νέους υποψήφιους βουλευτές ΕΔΩ

Οι εξωκοινοβουλευτικοί

Εκδήλωση της ΝΔ με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Α’ Αθήνας προερχόμενος από την κεντροαριστερά. Το 2012 είχε εκλεγεί μέλος του πολιτικού συμβουλίου της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά. Στην Ανατολική Αττική διεκδικούν σταυρό οι επίσης εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Στέλιος Πέτσας και Σοφία Ζαχαράκη διεκδικώντας με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή. Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νικόλαος Παπαθανάσης, ο οποίος το 2016 είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της ΝΔ. Στην Α Πειραιά κατεβαίνει η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου και στο Δυτικό τομέα της Αθήνας η υφυπουργός εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική Μαρία Συρεγγέλα. Στη Μαγνησία ο Χρήστος Τριαντόπουλος υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα στις φυσικές καταστροφές.

Άνοιγμα στο Κέντρο

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στο Δυτικό τομέα της Αθήνας ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διεκδικεί σταυρό. Με μακρά πολιτική διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 2019 μετά την ανακοίνωση του ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή του και στις 3 Μαρτίου 2022 μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στη ΝΔ.

Στην Α’ Αθηνών κατέρχεται για πρώτη φορά η Άννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ιστορικού στελέχους Χρήστου Ροκόφυλλου. Αποτελεί «μετεγγραφή» από την Κεντροαριστερά με στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας. Στο Βόρειο Τομέα κατεβαίνει η Άρια Αγάτσα, αθλητικογράφος και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ο Τάσος Ζαχαρόπουλος, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής Εταιρείας και υποψήφιος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων το 2019. Στο Νότιο Τομέα ο

Γρηγόρης Ψαριανός δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, στιχουργός και πρώην βουλευτής της Β΄ Αθηνών εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ και Το Ποτάμι.

Στην Αρκαδία ο Απόστολος Σπυρόπουλος γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ο ίδιος μέχρι πρόσφατα είχε πλούσια πολιτική δράση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν συντονιστής των τομέων πολιτικής και αποφάσισε να συστρατευτεί με τη ΝΔ.

Στην Κεφαλονιά – Ιθάκη ο γνωστός καθηγητής μακροοικονομικής ανάλυσης Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που συγκροτήθηκε το 2012, ενώ από το 2013 είναι μέλος της πενταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Πιο Δεξιά

Μπορεί πολιτικά να μην συμπορεύεται με τον αδελφό του Κυριάκο Βελόπουλο αλλά σίγουρα η υποψηφιότητά του Δημήτρη Βενιέρη στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης στόχο έχει να αλιεύσει ψήφους από τα δεξιά της ΝΔ, καθώς στόχος είναι να ανακοπούν οι όποιες διαρροές εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019 ο Δημήτρης Βενιέρης ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην ίδια περιφέρεια και είχε συγκεντρώσει 13.077 ψήφους, φτάνοντας μια ανάσα από τα βουλευτικά έδρανα. Στην ίδια κατηγορία και ο εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στο Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος είχε προσχωρήσει το 2011 στον ΛΑΟΣ, ενώ από το 2015 έχει επιστρέψει στη ΝΔ, ΤΟ 2019 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Κιλκίς, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί.

Στις Σέρρες ο Κ. Καραμανλής, στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Κ. Μητσοτάκης

Κανονικά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις Σέρρες θα είναι και ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος είχε παραιτηθεί αμέσως μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις στο δημόσιο διάλογο για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Μετά την απόσυρση από την κεντρική πολιτική σκηνή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει την Α’ Θεσσαλονίκης ως Τρίτη περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος, εκτός του Έβρου και της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του αυτή στην περιοδεία που θα κάνει στη Δυτική Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Δευτέρα.