Έναν τόνο πιο πάνω ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού σε κομματικό μεν ακροατήριο στην Τρίπολη, αλλά με πολλούς αποδέκτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μια ακολούθησε την πεπατημένη προχωρώντας σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και όσων έρχονται στο άμεσο μέλλον, δεν χαρίστηκε για ακόμα μια φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση αφιερώνοντας αρκετό μέρος της ομιλίας του στηλιτεύοντας τη στάση της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην εργαλειοποίηση των παρακολουθήσεων αλλά και στον μόνιμο αρνητισμό της σε όλα, ωστόσο η ομιλία του είχε ένα νέο συστατικό.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον μέσο πολίτη υπερτόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Και αυτό αποτυπώθηκε με την εξής φράση: «Δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι όλα πάνε περίφημα, είμαι εδώ όμως για να επαναλάβω τρία ρήματα: Νιώθω, ακούω και προσπαθώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επίσης από το ακροατήριό του να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την πραγματική Ελλάδα του 2022 και η λέξη αυτή βγήκε τουλάχιστον τρεις φορές από τα χείλη του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τώρα έως και την Κυριακή των εκλογών ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος ο λόγος που θα υιοθετήσει να απέχει από τις ξεπερασμένες προεκλογικές εκστρατείες του παρελθόντος. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμφανίζεται σαν πολιτικος αρχηγός που τάζει για να τον ψηφίσουν και να δίνει αφειδώς χρήματα για να τον ακολουθήσουν.

Θα περιγράφει διαρκώς την εικόνα του σήμερα, θα καλεί τους Έλληνες να την συγκρίνουν με εκείνη του χθες, θα ξεδιπλώνει το σχέδιό του για το αύριο και θα αποφεύγει την γλώσσα της τοξικότητας.

Σε κάθε επαφή του με τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παύει να τονίζει ότι η κυβέρνησή του ανταπεξήλθε σε μεγάλο βαθμό παρά το γεγονός ότι σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες κρίσεις και ότι κατάφερε πολλές από αυτές να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι από εδώ και στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην χαριστεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ταυτόχρονα δεν θα πέσει στην παγίδα της στείρας αντιπαράθεσης. Θα απαντά, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αυτό θα γίνεται κυρίως με το έργο του και όχι με χαρακτηρισμούς. Θα καλεί όπως το κάνει ήδη τους πολίτες να συγκρίνουν το όχι και τόσο μακρινό χθες με το σήμερα.

Θα απαντά με γεγονότα, όπως το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε όλα, ακόμα και στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Ότι δεν διστάζει να εμπλέξει ακόμα και το στράτευμα στα σενάρια του περί υποκλοπών. Θα επικαλείται τους θεσμούς, επαναλαμβάνοντας ότι η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της και στο θέμα των παρακολουθήσεων. Και θα είναι αμείλικτος με όσους προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας θεσμούς που είναι στο απυρόβλητο όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις.

«Αυτό που κυνηγάει τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το κυβερνητικό του παρελθόν είναι και ότι ένα πρόσωπο μισητό στην Ελλάδα και τους κατοίκους της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα προτιμούσε κάποιον άλλον στην εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και χθες ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να πει: «Δυστυχώς στην πατρίδα μας έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που λέει «όχι σε όλα» και «ναι στο τίποτα», την οποία όπως δηλώνει θα προτιμούσε στην εξουσία ο κ. Ερντογάν. Αλλά έχει εμένα απέναντί του».

Το διακύβευμα των εκλογών

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν με κάθε τρόπο να επισημάνουν στους πολίτες ότι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας όχι μόνο θα είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης αλλά και ότι όλα θα κριθούν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Τις «εθνικές εκλογές» όπως τις αποκαλεί ο ίδιο ο πρωθυπουργός. Χθες, το επανέλαβε: «Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική βούληση και επιλογή του μυαλού αλλά και της καρδιάς μας. Και εφόσον χρειαστεί -που εκτιμώ ότι θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη- θα έρθει μετά για να κάνει πιο ισχυρή και πιο λειτουργική αυτή την επιλογή».

«Θα κουραστείτε να ακούτε ότι τα διλήμματα είναι: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιος μπορεί τελικά να ξεπερνά κρίσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την οικονομία και θωρακίζοντας την πατρίδα και την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;», δήλωνε με νόημα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.

Επίσης, αυτό που τόνιζαν πηγές της οδού Πειραιώς ήταν ότι οι τρεις λέξεις σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια αποτελούν το στοίχημα της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση.

Οι εξαγγελίες

Από μια προεκλογική ομιλία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εξαγγελίες. Ο πρωθυπουργός από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για έναν χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις, ενώ απευθύνθηκε σε μια καθόλου αμελητέα κοινωνική ομάδα, αυτή των ενστόλων λέγοντας ότι όλοι τους τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα εισπράξουν εφάπαξ 600 ευρώ.

Η εξωστρέφεια συνεχίζεται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επικεντρωθεί όμως μόνο στο εσωτερικό αλλά θα συνεχίσει τις επαφές του στο εξωτερικό και θα συνεχίσει να χτίζει συμμαχίες με τους γείτονές μας. Σήμερα θα βρίσκεται στα Τίρανα για τις εργασίες της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Θα έχει επίσης επαφές με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας και θα κλείσει την επίσκεψη αυτή γράφοντας ιστορία ως ο δεύτερος πρωθυπουργός μετά τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που επισκέπτεται τα μειονοτικά χωριά.

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός αναμένεται – εκτός απροόπτου- να επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.