Από τις πρώτες μέρες του το καλοκαίρι έδειξε το σκληρό του πρόσωπο με την μεγάλη πυρκαγιά στα νότια προάστια και με τον κρατικό μηχανισμό να κάνει πρόβα τζενεράλε ενόψει των επόμενων δύσκολων τριών μηνών. Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα, όπως και τα άλλα δυο μέτωπα σε Κουβαρά και Κρεμαστό Λαγό ήταν μια άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, ένα crash test για τον κρατικό μηχανισμό.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών θεωρείται ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Για την κοινωνική συνοχή, για τον τουρισμό, ακόμα και για τις πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα και όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας όπως και πολλές άλλες σε όλη την Ευρώπη επιχειρούν μετά από δυο χρόνια πανδημίας να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η αποτίμηση

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου ήταν από τα πιο δύσκολα που έχει βιώσει ο κρατικός μηχανισμός. Καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετατροπή της σπίθας σε πυρκαγιά, 61 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο και μάλιστα η μεγαλύτερη από αυτές εντός του αστικού ιστού.

Αυτό που τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ειδικά για τη φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα, ήταν ότι εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης που ασκεί η κλιματική κρίση με τις υψηλότατες θερμοκρασίες και τους σφοδρούς ανέμους να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Όμως, οι ίδιοι εξηγούσαν ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ή δικαιολογία για οποιεσδήποτε αστοχίες και επιχειρησιακά λάθη στο μέλλον.

Το είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Για να μην υπάρχουν, όμως, παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ή καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι λόγος ούτε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως Κράτος και ως Πολιτεία.

Για αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

Αυτό που σημειώνουν επίσης κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης μετά την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και οι ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο γιατί κινητοποιήθηκαν με διαφορετικό τρόπο τα μέσα σε σχέση με το παρελθόν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων.

Πλήρης κάλυψη σε Στυλιανίδη

Χρήστος Στυλιανίδης

Ακόμα και πρωτοσέλιδα υπήρξαν χθες που ζητούσαν την αποπομπή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, όμως η κάλυψη από την κυβέρνηση ήταν πλήρης στον υπουργό της.

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Στυλιανίδης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η διαχείριση μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς με τρεις ταυτόχρονες ή με διαφορά λίγης ώρας εστίες στην Αττική, εν μέσω σφοδρών ανέμων, ήταν μία απόδειξη ότι η δουλειά και η προετοιμασία που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα αποδίδει.

Καμπανάκι για εγρήγορση

Παρόλα αυτά το καλοκαίρι είναι μόλις στο ξεκίνημά του και δυστυχώς στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε βιώσει και έχουμε διδαχθεί με τον πιο σκληρό τρόπο ότι ο μήνας Αύγουστος είναι από τους πιο «καυτούς» μήνες από την άποψη των απωλειών.

Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και η κατάσταση συναγερμού θα αργήσει να λήξει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές όπου διαπιστώσουν ότι στρεβλώσεις και εμπόδια δυσχεραίνουν το έργο των αρμόδιων οργάνων και κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού που κάθε χρόνο με αυτοθυσία δίνει τον καλύτερό του εαυτό, ακόμα και την ζωή του για να διασωθούν πολίτες, δάση και περιουσίες. Βασικός στόχος είναι να κάνουν όλοι σωστά την δουλειά τους και τόσο στον σχεδιασμό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο κάνοντας χρήση όλων των εργαλείων, των πόρων και των υποδομών.