H Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ. μίλησε στη δεύτερη διαδικτυακή εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) που διοργάνωσε το Τμήμα Διαδικασιών και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα: «Υποδοχή ευάλωτων ατόμων: αναγνώριση ευαλωτότητας και παροχή αρχικής υποστήριξης».

Η εξασφάλιση της πρόληψης και της αποτελεσματικής προστασίας των ανηλίκων που διαβιούν σε μεταναστευτικές δομές από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης αποτελεί πρωταρχικό στόχο της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

Αναφέρθηκε σε ζητήματα που πρέπει να γνωρίζει το προσωπικό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης που έρχεται σε καθημερινή επαφή με παιδιά-πρόσφυγες και στο σημαντικό ρόλο του προσωπικού των δομών για την πρώιμη παρέμβαση και την πρόληψη του φαινομένου.

Έλενα Ράπτη

Τόνισε τη σημασία δημιουργίας ειδικών πρωτοκόλλων ενεργειών στο πλαίσιο του ενιαίου Εθνικού Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρουσμάτων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται σε κατάσταση ευαλωτότητας και έχοντας διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.