Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού, εντός και εκτός των γηπέδων, εξέπεμπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό που απέστειλε στην ημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οπαδική βία, το φαινόμενο και οι λύσεις».

«Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία”, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι ειδικά οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ πρέπει να συνεισφέρουν με την αναβάθμιση των καμερών στα γήπεδα.

Αναφέρθηκε στην δολοφονία του 19χρονου Άλκη, για να επισημάνει ότι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω. Τόνισε δε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία έκανε ελέγχους σε 575 συνδέσμους, σε 67 από αυτούς έβαλε «λουκέτο» και προχώρησε σε 17 συλλήψεις.

«Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να σκοτώσουμε τη Λερναία Ύδρα της οπαδικής βίας», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Την άποψη ότι τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα οπαδικής βίας έχουν γεωμετρικά πολλαπλασιαστεί, εξέφρασε ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τόνισε ότι η πρόβλεψη για επιβολή περιοριστικών όρων, σε περίπτωση που αναβληθεί μια υπόθεση, δημιουργεί «παράθυρο» για μη εφαρμογή του νόμου.

Πρότεινε ακόμη, η διάπραξη πράξεων αθλητικής βίας από συμμορίες να καταστεί κακούργημα.

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και επικεφαλής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός υπογράμμισε ότι για την πάταξη των φαινομένων βίας στο χώρο του αθλητισμού χρειάζεται συνεπής και συνεχής εφαρμογή μέτρων.

Μίλησε για τον νόμο κατά της βίας που θέσπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Αθλητισμού και ίσχυσε έως το 2009, τονίζοντας ότι επέφερε μείωση των βίαιων επεισοδίων κατά 80% και τριπλασιασμό που κόσμου στα γήπεδα.

Τη δημιουργία μητρώου οπαδικών συνδέσμων και τον περιοδικό έλεγχο του ποινικού μητρώου των μελών, πρότεινε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και τεχνικός διευθυντής στην ΠΑΕ Άρης, Άγγελος Χαριστέας.

Πρότεινε ακόμη, να θεσμοθετηθεί μόνιμη επιτροπή ελέγχου παραβατικότητας, η οποία θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα.

Την ανάγκη να απαγκιστρωθεί η αστυνομία από τη «γάγγραινα» των γηπέδων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σκούμας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Σαμολαδά.