Πέντε χρόνια επίτροπος στις Βρυξέλλες, η Άννα Διαμαντοπούλου συνήθισε να βλέπει τα πράγματα από τα έξω προς τα μέσα. Το παραδέχεται και η ίδια όταν δηλώνει χωρίς περιστροφές «ευρωπαΐστρια» και όταν υπογραμμίζει ότι «μοναδική προοπτική για τη χώρα είναι η προοπτική της Ευρώπης».

Ξέσπασμα θεωρεί πως χρειάζεται και η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη. Το αποκαλεί «σχέδιο ανόρθωσης». Και όταν ακούει ότι υπάρχουν συνάδελφοί της υπουργοί ότι αναπαύονται στη θαλπωρή της απραξίας τους λέει: «Οι ενδιάμεσες επιλογές κάνουν κακό στη χώρα, κάνουν κακό στην αποστολή που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας. Όποιος δεν μπορεί, καλύτερα να φύγει και όποιος κάθεται στη θέση του να πολεμήσει μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους».

Ακολουθούν οι σημαντικότερες απαντήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής…

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση:
«Την κριτική την ακούμε, αλλά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε συνεχώς τις πολιτικές μας με αμιγώς ενοχικά συναισθήματα. Δίνουμε αγώνα για να σωθεί η πατρίδα από καταστάσεις που, πρώτα απ’ όλους, θα πληρώσουν τα φτωχά στρώματα και η μεσαία τάξη».

Για το μνημόνιο:
«Το μνημόνιο δεν πρέπει επ’ ουδενί να είναι μια διαδικασία μονοσήμαντη. Με το μνημόνιο απλά στο τραπέζι, δε βγαίνουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι αριθμοί του ίδιοι του μνημονίου. Η χώρα απαιτεί, και ο πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένα, ένα συνολικότερο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που δεν είναι απλά το μνημόνιο».

Για τη Δημοκρατική Συμμαχία: «Δε θεωρώ ότι το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη καλύπτει αυτή τη στιγμή κάποιο κενό».

Για την εξουσία:
«Αυτή η εξουσία; Δε νομίζω ότι είναι τόσο ελκυστικό να είναι κανείς υπουργός σήμερα!».

Για τις προσλήψεις δασκάλων-καθηγητών: «Υπάγονται όλοι στο 5 προς 1. Στο χώρο της παιδείας είχαμε και πέρσι πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πέρσι έγινε μια τεράστια αναδιάρθρωση στο ανθρώπινο δυναμικό».