Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι «εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου σε σχέση με πιθανές χιαστί συνομιλίες που κατά την δική μας άποψη δεν πρέπει να γίνουν. Και δεύτερον την προϋπόθεση ότι για να προχωρήσουμε στις συνομιλίες, απαιτείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, ως κράτος. Ένα μέλος της ΕΕ προκειμένου να συνεχιστούν οι οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Ο κ. Καμμένος κληθείς να απαντήσει σε επικριτικά σχόλια του τουρκικού Τύπου εις βάρος του, σε σχόλια στο εσωτερικό της χώρας τα οποία και αυτά επικρίνουν ενέργειες του κ. Καμμένου ενώ όλοι αυτοί επικαλούνται μερικές από αυτές τις ενέργειες «για να πουν ότι εμείς αποσύρουμε το Μπαρμπαρός και εσείς έχετε τον Καμμένο που προτείνει στην Κύπρο να πάρει καινούργια αεροπλάνα, σμήνος πολεμικών αεροσκαφών κλπ» και ερωτηθείς «αισθάνεσθε ότι εσείς μπορεί να δυσχεραίνετε την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου» είπε ότι «άνθρωποι σαν κι εσάς (απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο), θεωρούν ότι αποσύρουν το Μπαρμπαρός. Το Μπαρμπαρός δεν απεσύρθη, τελείωσε την επιχείρησή του και μάλιστα το ΝΟΤΑΜ δεν απεσύρθη παρά μόνο στην λήξη του».

«’Αρα θα παρακαλούσα να σταματήσει η παραπληροφόρηση από Μέσα, στα οποία δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και εν συνεχεία ας σχολιάσει τις απόψεις του τουρκικού Τύπου για μένα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.
Μετά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «διανοίγεται η προοπτική επανάληψης των διακοινοτικών συνομιλιών, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί και το οποίο είναι πάρα πολύ σαφές», καθώς όπως υπογράμμισε «έχει σημασία να προστατευθεί η διεθνής νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνέχειά της, η μία κυριαρχία και η μία ιθαγένεια».

«Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε στην διεθνή κοινότητα μια καθαρή εικόνα για το πόσο κρίσιμο είναι για την διεθνή ασφάλεια, για την ασφάλεια της ΕΕ, να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επιπροσθέτως την ικανοποίησή του «γιατί συνεχίζεται αυτό που με πολύ κόπο οργανώσαμε, δηλαδή η τριμερής συνεργασία Ελλάδας. Κύπρου, Αιγύπτου», τονίζοντας ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς που έγινε και από τον κ. Αναστασιάδη και από τον κ. Κασσουλίδη , αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και από ελλαδικής πλευράς και θα πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού, όχι ως επιθετικό τρίγωνο , αλλά ως τριγωνική πρωτοβουλία ανοιχτή σε όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν φόβοι ρήξης της τριμερούς συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος είπε «όχι, αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα ρυθμός, αυτές οι συμφωνίες είναι σαν το ποδήλατο, πρέπει να κάνεις συνεχώς πεντάλ για να υπάρχει ώθηση, για να υπάρχει προοπτική, γιατί εδώ οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και δεν υπάρχει μόνο η πολιτική βούληση που είναι δεδομένη και από τις τρεις χώρες, υπάρχουν και τα δεδομένα του διεθνούς ιδιωτικού τομέα τα οποία πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη».

«Βλέπετε οι διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, τώρα του φυσικού αερίου παίζουν πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο σε όλους τους σχεδιασμούς οι οποίοι είναι και διεθνοπολιτικού χαρακτήρα» κατέληξε στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ