Με τη στήριξη των ψήφων που έδωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δίνει τη δυνατότητα στους νέους ηλικίας 17 ετών να αποκτήσουν άδεια οδήγησης εντός της περιφέρειας κατοικίας τους. Την ίδια ώρα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης καταψήφισαν τις διατάξεις.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο με τίτλο: «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» μεταξύ άλλων αναμορφώνει το πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών οχημάτων, έχοντας ως στόχο την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

Εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Παράλληλα καθορίζεται και ένα νέο σύστημα ελέγχου και εποπτείας των διαδικασιών θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας (μέσω καταγραφή με κάμερα της εξέτασης), καθώς και αξιολόγησης των εξεταστών των υποψήφιων οδηγών.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ψηφιστεί χθες, αλλά η συνεδρίαση διακόπηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Η αίθουσα απολυμάνθηκε και η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε σήμερα.