Προκλητικός ήταν για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για προβοκάτσια λόγω της διενέργειας στρατιωτικών ασκήσεων στις Οινούσσες προσθέτοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αυξάνουν την ένταση αντί να βρουν λύσεις.

«Το να κάνουν άσκηση στις Οινούσσες αν δεν είναι πρόκληση, τότε τι είναι;» είπε, μεταξύ άλλων, σε τελετή για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στη Ναυτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το Anadolu.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα πρέπει να το δει ολόκληρος ο κόσμος, ειδικά οι χώρες της ΕΕ, ότι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση με αυτές τις προκλήσεις είναι η Ελλάδα. Παρακολουθούμε υπομονετικά το ζήτημα. Οι απαραίτητες απαντήσεις θα δοθούν εγκαίρως και επιτόπου».

«Οι δηλώσεις πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες»

Μιλώντας για τα προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ακάρ είπε: «Θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και οι λαοί των δύο πλευρών να ζουν με ασφάλεια και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Αυτή είναι η ειλικρινής μας γνώμη, η επιθυμία μας. Οι πολιτικοί κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές τους ενέργειες και δηλώσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις, αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα ορθολογικά και λογικά. Οι δηλώσεις πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες. Πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία»

«Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν κάτι με κάποιες ασκήσεις και δραστηριότητες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία»

«Η αγάπη για τον στρατιωτικό εξοπλισμό ξεκίνησε στην Ελλάδα, ειδικά πρόσφατα, κάνοντας κάποιες συμφωνίες με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών. Πρώτα κοιτάξτε τα μαθηματικά, πρώτα την ιστορία. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία με τέτοιες πρωτοβουλίες, εγκαταλείψτε αυτήν την προσπάθεια. Η κατάσταση είναι γνωστή, έχουν σοβαρό χρέος. Κάνοντας κάποιες άσκοπες δαπάνες με την αγάπη για τον εξοπλισμό, κάνουν την οικονομία χειρότερη και σημαίνουν την ευημερία του ελληνικού λαού. Λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να το δουν αυτό.

«Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί από αυτή την άποψη. Επιπλέον, ορισμένες χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα μαύρα σημεία στην ιστορία τους με συκοφαντίες. Κατηγορούν την ένδοξη τουρκική ιστορία» πρόσθεσε.