Στο τρίπτυχο καθημερινότητα, οικονομία, μεταρρυθμίσεις ρίχνει το βάρος το πρωθυπουργικό επιτελείο ενόψει της ΔΕΘ για να μπορέσει με βάση τις ανάγκες των πολιτών να προετοιμάσει το «καλάθι» των παροχών όσο οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι το Φθινόπωρο θα είναι απαιτητικό, καθώς η υγειονομική κρίση δημιουργεί ειδικές συνθήκες και τα μέτρα που τίθενται ήδη σε εφαρμογή – υποχρεωτικός εμβολιασμός – για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και την επίσπευση του χτισίματος του τείχους ανοσίας προκαλούν ήδη ρήγματα στην κοινωνική συνοχή και αναπόφευκτα πολιτικό κόστος.     

Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει μία αποτίμηση για το έργο της κυβέρνησης τη διετία που πέρασε, προκειμένου να καταδείξει στους πολίτες ότι παρά τις έκτακτες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το Μαξίμου δεν παρέκκλινε σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει, καθώς μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα υποδομής και εκταμιεύτηκαν έκτακτα πακέτα οικονομικής στήριξης σε όσους επλήγησαν καίρια από την πανδημία. Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στους πυρόπληκτους, καθώς η ροή των αποζημιώσεων συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.

Εξαγγελία φοροελαφρύνσεων

Μετά τον απολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φωτίσει το κεφάλαιο οικονομία με νέες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις αλλά και θέτοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο μελετά και πιθανές μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα, ωστόσο πρέπει θα βρεθεί το αντιστάθμισμα για το εκάστοτε δημοσιονομικό κόστος που θα απαιτηθεί, ενώ αναμένεται και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά ως ενίσχυση για τα πάγια έξοδά τους.

Βαρόμετρο η ΕΛΣΤΑΤ

Ειδικό ρόλο στο τελικό πακέτο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού  θα παίξουν και οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο 3μηνο του 2021, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα ωστόσο με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 13%, ενώ οι δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν αναπτυχθεί αντίρροπες δυνάμεις και μένει να φανεί πού έχει «ισορροπήσει» τελικώς η οικονομία.

Έμφαση σε στρατηγικά μέτωπα

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» διετίας, εστιάζοντας στις προτεραιότητες – πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή μετάβαση, θέσεις εργασίας και καλλιέργεια δεξιοτήτων-, καθώς πλέον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να δοθεί βάρος και στο κοινωνικό αποτύπωμα κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, εστιάζοντας σε απλά ζητήματα καθημερινότητας, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι εμφανίζει η κυβέρνηση κοστολογημένα σχέδια για τις εκάστοτε μεταρρυθμίσεις, τόσο τα κονδύλια θα εκταμιεύονται χωρίς αστερίσκους.