«Η Ελλάδα υποκλίνεται σήμερα στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς τους αξιωματικούς και οπλίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Βρίσκομαι στην Κύπρο εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση, για να αποτίσω με βαθύτατο σεβασμό και εθνική συγκίνηση φόρο τιμής στους ήρωες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υπουργός. «Τιμούμε», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές, που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στον εισβολέα και αντιμετώπισαν την ωμότητα και τις θηριωδίες του Αττίλα για να παραμείνει η Κύπρος ελεύθερη».

«Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, στο δίκαιο αγώνα της με στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, αλλά και των συνεπειών της, του ξεριζωμού δηλαδή χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους και τον σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Κοινός στόχος μας», επισήμανε, «είναι η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και πλήρη εδαφική ακεραιότητα».

«Η Ελλάδα», συμπλήρωσε, «τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει Εθνική Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας, με προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας». Διαβεβαίωσε, δε, ότι «θα εμβαθύνουμε περαιτέρω την διμερή αμυντική συνεργασία μας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και «στην ανάπτυξη ευρύτερων πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών βαδίζοντας μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας».

Μήνυμα και από τον υφ. Εξωτερικών Κώστα Βλάση

Προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτήρισε, επίσης, «εξαιρετική» τη συνεργασία με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη.

Τέλος, εξέφρασε «την υπερηφάνεια όλων μας για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στη Μεγαλόνησο, η οποία καταδεικνύει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο τη συμπαράταξή μας έναντι οποιασδήποτε απειλής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώ στη συνέχεια μετέβη στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου τελέσθηκε το μνημόσυνο πεσόντων.

Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Εξάλλου, ιδιαίτερη υπήρξε για τον Ν. Παναγιωτόπουλο η επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσα. Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή επισκέφθηκα τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο και κατέθεσα ένα λουλούδι στη μνήμη του συντοπίτη μου έφεδρου ανθυπολοχαγού Δημητρίου Τσαμκιράνη, από τις Ελευθερές Παγγαίου, που έχασε τη ζωή του στις 22 Ιουλίου του 1974, στα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής».

Αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί τη Γαλλία και θα μεταβεί στην αεροπορική βάση Μερινιάκ για την παραλαβή του πρώτου από τα συνολικά 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα αποκτήσει η Ελλάδα. Μήνυμα για τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης: «20 Ιουλίου 1974 – 20 Ιουλίου 2021 47 χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε και δεν σταματάμε να στηρίζουμε τον αγώνα των Κύπριων αδερφών μας για επανένωση του νησιού. Δεν ξεχνώ», ανέφερε.