Σε δύσκολα μονοπάτια βαδίζει το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρώντας να πείσει τους διστακτικούς πολίτες ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για να κερδηθεί η άνιση μάχη με τον κορονοϊό, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας το ιικό φορτίο και οδεύοντας στο τέταρτο κύμα. Η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δίνοντας αφενός προνόμια στους εμβολιασμένους και αφετέρου δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα όσων παρότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων δεν κλείνουν ακόμη ραντεβού για εμβολιασμό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Και αυτό γιατί πέραν του υγειονομικού ζητήματος τίθεται και θέμα κοινωνικής και οικονομικής επαναφοράς, για το οποίο το Μαξίμου οφείλει να επιδείξει τα κατάλληλα αντανακλαστικά, προκειμένου να μην μπει η χώρα σε ένα σπιράλ που θα οδηγήσει σε καταστροφή. Εξ ου και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν το τελευταίο διάστημα σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει καθολικό lockdown γιατί δεν αντέχει η οικονομία, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη των πολιτών και ξεκαθαρίζοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερα δικαιώματα ελευθερίας κινήσεων.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τοπικούς άρχοντες

Έχοντας στην ατζέντα όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 12.30 τηλεδιάσκεψη με τοπικούς άρχοντες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την πρόοδο των εμβολιασμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη στο Μαξίμου θα συζητηθεί η συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, αφενός με το να γίνει μια προσπάθεια για να πεισθεί ο κόσμος ως προς το το να κάνει το εμβόλιο, και αφετέρου να επισημανθούν δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου να μεταβούν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής καθώς όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα θα λαμβάνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Τα «αγκάθια»

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για τα αυξημένα κρούσματα στα νησιά και τις μεγάλες συρροές στα κέντρα διασκέδασης και τα beach bar, λόγω μη επαρκούς τήρησης των μέτρων. Στόχος είναι οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν ειδικά σε σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, ενώ υπενθυμίζεται ότι με βάση τον χάρτη επικινδυνότητας, εάν μια περιοχή περάσει στο κόκκινο αυτομάτως σταματά η μουσική στα μαγαζιά και επιστρέφουμε σε όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Μέρα μηδέν για τα νέα μέτρα

Από σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία προς τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,

ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.

Εντός του πλοίου, η πληρότητα στα επιβατηγά θα πρέπει να μην ξεπερνά το 80% της χωρητικότητάς του (και 85% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ σε ποσοστό 50% ανέρχεται η επιτρεπόμενη κάλυψη στο κατάστρωμα. Επιπλέον, οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι εξαιρέσεις

  1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,
  2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
  3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ειδικά για τις πτήσεις εσωτερικού προς τα νησιά, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών θα πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές στα κατά τόπους αεροδρόμια, ενώ οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF), η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

Ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξακολουθούν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο. Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εργασία

Στο δημόσιο τομέα εξακολουθεί το μέτρο της εξυπηρέτησης του κοινού με ραντεβού (με αναλογία 1 άτομο ανά 16τμ), ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικό χώρο, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία υποχρεούνται σε self test μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι στρατιωτικοί δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται σε self test έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που προσέρχονται στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Επιπλέον, σταθερή παραμένει η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας, το οποίο θα ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ψυχαγωγία

Το ίδιο σύστημα εισόδου παγιώνεται και για την προσέλευση στο σινεμά, αφού κατά την είσοδο θα απαιτείται:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες πριν την προβολή,

αλλά και με self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Κέντρα Διασκέδασης

Σε λειτουργία παραμένουν μόνο τα ανοιχτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, τα οποία επανεκκίνησαν στις 2 Ιουλίου, εφόσον περιορίσουν την πληρότητά τους στο 25%, με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Στο νέο πλαίσιο, παραμένουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους θαμώνες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά τραπέζι.

Αθλητισμός

Με πληρότητα 50% θα λειτουργούν και οι αθλητικοί χώροι, στους οποίους η είσοδος θα επιτρέπεται με:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικό νόσησης
  • αρνητικό αποτέλεσμα self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.