Συνεχίζεται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η εξέταση του Κυριάκου Τόμπρα κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας αναφέρεται στις επαφές του επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα με την οικογένεια Χούρι της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πλειοψηφία, ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι οι Χούρι είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (το 2016) μια τροπολογία για τις εμπορικές εταιρείες του νόμου 89 ώστε αυτές να γίνουν σαν τις ναυτιλιακές και να μη φορολογούνται, καθώς με νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά φορολογήθηκαν. Τότε, φέρεται να πρόσθεσε ο κ. Τόμπρας, οι Χούρι έγιναν φιλικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ κι άλλαξαν στάση. Ωστόσο, φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας, «Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν τότε αλλά την 1η Απριλίου 2019». Η CCC σου λέει «με βάλατε να δώσω 3 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα, μου υποσχεθήκατε τροπολογία και δεν την κάνατε…» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε ο κ. Τόμπρας.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Τόμπρας φέρεται να αναφέρθηκε σε χειρόγραφη συμφωνία, που υπεγράφη στις 6/5/2018 από τους Χούρι, Καλογρίτσα και Τόμπρα, στην οικία των Χούρι στην Πολιτεία, και αφορά (σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) την αποδοχή της οφειλής των 3 εκ. ευρώ του Καλογρίτσα απέναντι στους Χούρι. Επίσης, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν μιλήσει για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, πριν ο ίδιος τους φέρει σε επαφή, ενώ φέρεται να είπε ότι συμφώνησε για την αμοιβή του με τον Χρ. Καλογρίτσα, ύψους 300.000 ευρώ. Για την αποπληρωμή των 3 εκ. ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας διαβεβαίωσε τους Χούρι ότι είχε 300 εκ. σε ανεκτέλεστα έργα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι τα «ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι εφεύρεση Καλογρίτσα. Κανένα Μαξίμου δεν με έστειλε στον Καλογρίτσα. Μόνος μου πήγα. Δεν μου υπέδειξε κυβερνητικό στέλεχος να πάω στον Καλογρίτσα».

Κώλυμα προσέλευσης λόγω εμβολιασμού δήλωσε ο Χρ. Καλογρίτσας

Αδυναμία προσέλευσης του, αύριο, για την προγραμματισμένη εξέτασή του, δήλωσε ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε την προανακριτική επιτροπή ότι αναρρώνει από τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού, και δεν μπορεί να προσέλθει αύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλος της επιτροπής από την πλειοψηφία ζήτησε τη σχετική ιατρική γνωμάτευση, πρότεινε η κατάθεση να ληφθεί την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) και να κληθεί παράλληλα και ο επόμενος μάρτυρας Χρ. Νικολάου. Εμμένουμε στη σειρά κλήτευσης των μαρτύρων φέρεται να είπε ο ίδιος βουλευτές. Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να συμφώνησε ως προς την τήρηση της σειράς, αλλά εάν δεν έρθει ο κ. Καλογρίτσας να μην προσκληθεί άλλος.

Χατζηγιαννάκης: Ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος

«Ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος». Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του, μετά την εξέταση του Κ. Τόμπρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Χατζηγιαννάκης, που μετέχει στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του Ν. Παππά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη, από τα λεγόμενα του μάρτυρα προκύπτει ότι (1) ο ίδιος (ο κ. Τόμπρας) είχε εντολή από τους Χούρι να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες, (2) ο ίδιος, όπως δήλωσε, κατάφερε και βρήκε 3 εκατ. ευρώ άρα -όπως κατέθεσε- «δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν ήθελε, να του βρει 17 εκατ.;», (3) μας έφερε το χειρόγραφο συμφωνητικό, που υπεγράφη δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό και δείχνει ότι υπήρχε συζήτηση για να λυθεί το όλο ζήτημα της ιδιωτικής -όπως είπε ο κ. Τόμπρας- διαφοράς μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα, και (4) η διαδικασία της εγγυητικής επιστολής και όλου του διαγωνισμού δεν είχε προβλήματα, ότι η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε ορθώς, ότι τα λεφτά είχαν κανονική προέλευση και ήταν αποτέλεσμα της σύμβασης δύο ιδιωτικών φορέων.

Κατόπιν αυτών, προσθέτει ο κ. Χατζηγιαννάκης, «είναι προφανές ότι όλο το αφήγημα της κατηγορίας καταρρέει. Ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος».

Κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μάρτυρας Κ. Τόμπρας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην προανακριτική της Βουλής, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συναλλαγής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενέταξε με τροπολογία την 1η Απριλίου του 2019, τις εμπορικές εταιρείες του αναγκαστικού νόμου 89/1967 στο καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών προκειμένου να απαλλαγούν από την φορολογία που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Ένα κανονικό πάρε-δώσε δηλαδή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Ανατρέχοντας στο συγκεκριμένο νόμο, 4605 και στα άρθρα 38 και 39 της 1ης Απριλίου 2019 επιβεβαιώνονται απολύτως αυτά που λέει ο μάρτυρας. Πράγματι υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις με αυτό το περιεχόμενο. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής».

Το κυβερνών κόμμα συμπληρώνει: «Ο κ. Τσακαλώτος που κατέθεσε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ας εξηγήσει: Ήταν δική του πρωτοβουλία ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα; Όποια κι αν είναι η απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατα εκτεθειμένος».

«Αποκαλύφθηκε το φιάσκο της μεθόδευσης της ΝΔ στην Προανακριτική για Νίκο Παππά»

Για «φιάσκο της μεθόδευσης που επιχειρεί η Ν.Δ. με την Προανακριτική για τον Νίκο Παππά», κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σημερινές εξελίξεις στην Επιτροπή.

Υποστηρίζουν ότι «η άρνηση του Χρήστου Καλογρίτσα να παρουσιαστεί στην επιτροπή προφασιζόμενος τον εμβολιασμό του και οι καταθέσεις του Κυριάκου Τόμπρα, που γκρεμίζουν το αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας, πιστοποιούν πώς ούτε σκάνδαλο υπάρχει, ούτε παράβαση καθήκοντος».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του μάρτυρα αλλά και το χειρόγραφο που κατέθεσε στην Επιτροπή:

  • Ο ίδιος ο κ. Τόμπρας είχε εντολή από την CCC να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες.
  • Το χειρόγραφο αφορά στην συμφωνία όπου ο Χρ. Καλογρίτσας παραδέχεται την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς την CCC. Πρόκειται για τη γνωστή οικονομική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών, της «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα και της αραβικής Consolidated Contractors Company (CCC) της επιχειρηματικής οικογένειας Χούρι.
  • Η συμφωνία υπογράφηκε στο σπίτι του Χούρι στην Πολιτεία από τον επιχειρηματία, τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον Κυριάκο Τόμπρα που ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ημερομηνία που υπεγράφη το συμφωνητικό (Μάιος 2018) είναι δύο χρόνια μετά το τηλεοπτικό εγχείρημα Καλογρίτσα που κατέληξε άδοξα.

  • Επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για μια αστική διαφορά την οποία οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν να επιλύσουν για σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Συμπερασματικά καταλήγουν, οι ίδιες πηγές: «Μετά την κατάρρευση του έτσι κι αλλιώς σαθρού κατηγορητηρίου, είναι προφανές ότι η μόνη παράβαση είναι αυτή της Ν.Δ. να διώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, στηριζόμενη σε μυθεύματα και λασπολογία».