Οι παρενέργειες της πανδημίας «χτύπησαν» την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς ουδείς μπορούσε να σκεφτεί τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι ο κορονοϊός – που μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας – θα ανέτρεπε τον κυβερνητικό προγραμματισμό του, θέτοντας νέες προτεραιότητες, καθώς τον ανάγκασε να βάλει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.

Γράφει η Γεωργία Σκιτζή*

Μέσα σε μία ημέρα άλλαξαν όλα. Αιφνιδιασμός, μούδιασμα, φόβος για το άγνωστο και άμεση ανάγκη πολιτικής διαχείρισης. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Τότε ήταν ακόμα όλα θολά. Στις 12 Μαρτίου του 2020 γνωστοποιήθηκε ο πρώτος θάνατος από τον φονικό ιό στη χώρα μας και φτάσαμε – έναν και πλέον χρόνο μετά -στις 24 Μαρτίου του 2021, στο σήμερα, στις χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ο κρατικός μηχανισμός κρατήθηκε ζωντανός, σημειώθηκαν άλματα στην ψηφιακή μετάβαση, το εμπόριο «πάγωσε», η ζωή μας μπήκε στη «γυάλα», οι ανάγκες μετατοπίστηκαν, οι άνθρωποι απομονώθηκαν, το υγειονομικό προσωπικό μετράει τις αντοχές του, ενώ πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν και χάνουν τους δικούς τους, χωρίς να μπορούν καν να τους αποχαιρετίσουν.

Ένας ιδιότυπος πόλεμος «χτύπησε» και τη δική μας πόρτα. Και επειδή η υγεία και οικονομία πάνε μαζί, ο κορονοϊός «ροκάνισε» και το δημόσιο ταμείο. Το ύψος της οικονομικής συρρίκνωσης είναι μεγάλο, ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις βγήκαν εκτός προϋπολογισμού με ανυπολόγιστες για το μέλλον συνέπειες.

Η κυβέρνηση μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας επιχείρησε παράλληλα να εκσυγχρονίσει το κράτος, να στηρίξει την κοινωνία, να κάνει «λίφτινγκ» στους θεσμούς, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μην υποχωρήσει στους αναπτυξιακούς της στόχους. Όλη αυτή όμως η αντικειμενικά δύσκολη διαχείριση δημιουργεί και αναπόφευκτη πολιτική φθορά.

Ο πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές έχει κάνει την αυτοκριτική του για λάθη, παραλείψεις και επικοινωνιακά ολισθήματα, ενώ στα πολιτικά γραφεία εδώ και μήνες διακινούνται ήδη εκλογικά σενάρια. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε διπλές κάλπες παραμένει πάντα ανοιχτό. Πολλοί το προσδιορίζουν και χρονικά. Δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού, όταν θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και θα έχει χτιστεί σε μεγάλο βαθμό το τείχος ανοσίας του πληθυσμού. Ένα άλλο σενάριο, προεξοφλεί εκλογικό αιφνιδιασμό το Φθινόπωρο και αυτό γιατί οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και ο κίνδυνος να γιγαντωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια μεγάλος.

Οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. Οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική, η οποία θα αλλάξει μεν τις πολιτικές ισορροπίες, χωρίς όμως να προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία. Και αυτό γιατί είθισται, η αναλογική ψήφος να ενισχύει τα μικρά κόμματα, να αποδυναμώνει τα κόμματα εξουσίας και να δημιουργεί πολιτικό κατακερματισμό. Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο, ενώ το πολιτικό επίδικο είναι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, προκειμένου να σχηματιστεί μία σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.

Το σίγουρο πάντως είναι ένα. Ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όχι νέες περιπέτειες. Η εκταμίευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης – όταν αυτή γίνει – θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης σε μία περίοδο που η χώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι παλινωδίες και πισωγυρίσματα.

* Γεωργία Σκιτζή, Δημοσιογράφος newsbeast.gr – Πολιτικό ρεπορτάζ