Απλούστευση των διαδικασιών, ταχύτητα στην προκήρυξη και των εκτέλεση των έργων, χωρίς εκπτώσεις στο ζήτημα της διαφάνειας, θα επιτύχει το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, όπως ανέφεραν οι βουλευτές της ΝΔ, που πήραν τον λόγο στη συζήτηση στη Βουλή.

Η ριζική αναμόρφωση του πλαισίου αυτού με αναπτυξιακή κατεύθυνση αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα αυτή η δέσμευση γίνεται πραγματικότητα, ανέφεραν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε αύριο εξορθολογίζει το νομικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και εξαλείφει συμπλεκτικές ρυθμίσεις, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα ανασταλτικά για την υλοποίηση των δημοσίων έργων, τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη των υποδομών», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, σημειώνοντας ότι ο ν. 4412/2016, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τροποποιήθηκε συνολικά τριακόσιες ογδόντα πέντε φορές.

«Αυτό τα λέει όλα και για τον λόγο αυτό φροντίσαμε, πριν έρθει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, να τύχει επεξεργασίας από δύο διαφορετικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, τις οποίες στελέχωσαν καθηγητές ΑΕΙ, δικαστές, νομικοί, μηχανικοί και στελέχη», είπε ο κ. Κέλλας και επισήμανε με το νέο πλαίσιο ενισχύεται η διαφάνεια στην ανάθεση και υλοποίηση των δημοσίων συμβάσεων, απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες και αυξάνεται η ταχύτητα προκήρυξης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων και των μελετών.

«Το υφιστάμενο πλαίσιο έχει επανειλημμένως αποδειχθεί βραδυκίνητο, ανεπαρκές και αντιπαραγωγικό, ενώ η αποτυχία του είναι εμφανής και από τις πάνω από τριακόσιες ογδόντα τροποποιήσεις από την υιοθέτησή του», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Βασιλειάδης και επισήμανε ότι σήμερα οι χρόνοι υλοποίησης είναι μεγάλοι, οι δικαστικές διαδικασίες μακροχρόνιες, η ποιότητα προμηθειών αγαθών, υπηρεσιών και έργων είναι χαμηλή. «Η ριζική αναμόρφωση του πλαισίου αυτού με αναπτυξιακή κατεύθυνση αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα αυτή η δέσμευση γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «κεντρική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εργαλείων».

Ο Βασίλης Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στην εισαγωγή των ιδιωτών στην επίβλεψη των έργων. «Ας μη γελιόμαστε, ένας απομακρυσμένος ορεινός δήμος ή ένας νησιωτικός δήμος δεν έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής επίβλεψης με το περιορισμένο δυναμικό των τεχνικών υπηρεσιών τους. Επιπροσθέτως, το σύστημα παρακολούθησης των έργων μετατρέπεται από ελεγκτικό σε δηλωτικό και την ίδια στιγμή το πλαίσιο για τον ανάδοχο αυστηροποιείται», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η χώρα μας έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους συνολικού ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το νέο εθνικό πλαίσιο αναφοράς, το ΕΣΠΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κώτσος και επισήμανε ότι εκείνο που απαιτείται πλέον είναι «να αναπτύξουμε την αναγκαία ταχύτητα, αλλά και τη διάφανη υλοποίηση έργων και δράσεων που θα μεταφέρουν αυτούς τους πόρους στην πραγματική οικονομία στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, αλλά και με το μέγιστο δυνατό αποτύπωμα στην οικονομία και στην κοινωνία».

Είναι μονόδρομος η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός προορισμός για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα αιμοδοτήσουν την οικονομία, θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη και, κυρίως, θα δημιουργήσουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, απαντώντας στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που ταλανίζει κυρίως τις νέες γενιές, ανέφερε ο κ. Κώτσος.

«Με το σχέδιο αυτό βαδίζουμε με ασφάλεια στο μέλλον των έργων, στη δημοπράτηση και στην υλοποίησή τους και άρα στην οικονομική ανάκαμψη που όλοι επιθυμούμε», είπε η βουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου και επισήμανε: «Η αφύπνιση του κατασκευαστικού κλάδου και των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και η λειτουργία τους με τρόπο αποτελεσματικό, γρήγορο και διαφανή, θα συμπαρασύρει δεκάδες ακόμα τομείς, μειώνοντας την ανεργία, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, προσφέροντας άμεση ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας ώθηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό προτάσσουμε ως κύριο στόχο την άμεση εκκίνηση δημοπράτησης έργων ειδικής σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας και παράλληλα την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων και έργων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η περιβαλλοντική πολιτική στις προστατευόμενες περιοχές θα ασκείται από τους ιδιώτες

«Η περιβαλλοντική πολιτική του κράτους στις προστατευόμενες περιοχές θα γίνεται από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι που ψηφίζετε στο άρθρο 219, αυτό είναι που καθιερώνετε», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι εισάγεται παράλληλη διαδικασία, με την διαδικασία η οποία προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και πως η κυβέρνηση επιδιώκει, όχι μόνο να ακυρώσει τις μελέτες οι οποίες έχουν ανατεθεί και οι οποίες εκτελούνται αυτή τη στιγμή για τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά προβλέπει και υποχρέωση ενσωμάτωσης της μελέτη του ιδιώτη επενδυτή.

«Αυτό είναι πρωτάκουστο! Δηλαδή, θα πάμε για την προστασία του Μαυροπετρίτη στη Σκύρο – ή στην Εύβοια, ή στην Κρήτη, ή στη φώκια στην Αλόννησο, ή στην καρέτα-καρέτα – και θα κάνει την επένδυση και το ειδικό περιβαλλοντικό σχέδιο ο ιδιώτης επενδυτής, τον οποίο δεν θα τον ενδιαφέρει προφανώς η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το πώς θα προστατευθεί αυτό το υπό εξαφάνιση είδος. Θα φτιάξει το ξενοδοχείο του, ή το αιολικό πάρκο του, και θα υποχρεωθεί ο φορέας διαχείρισης να ενσωματώσει τη δικιά του μελέτη», είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο άρθρο, όπως έχουν ζητήσει και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το άρθρο 219 αποδομεί και την περιβαλλοντική προστασία στην Ελλάδα, κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και προειδοποίησε ότι υποβαθμίζονται οι κανόνες προστασίας περιβάλλοντος και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

«Αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία σήμερα, είναι ότι φτωχαίνει την Ελλάδα, την πάει πιο πίσω από την Ευρώπη, πίσω από την ευρωπαϊκή κανονικότητα, ξεπουλάει ιδιωτική περιουσία δυστυχώς, αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτεί τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και το άρθρο 219 του περιβάλλοντος, είναι ένα στήσιμο διαπλοκής και διαφθοράς και πολλά ακόμα τα οποία γίνονται με πάρα πολλά άρθρα του νομοσχεδίου και έχει και ευθύνη ο κ. Καραμανλής γι’ αυτό», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.