Ξεκινά η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στη χώρα μας, το οποίο θα μπορούν να λάβουν οι πολίτες είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Όπως επισημαίνεται το εν λόγω έγγραφο θα περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πιστοποιητικό θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να το αξιοποιεί, όπως ο ίδιος κρίνει, ενώ παράλληλα αποτελεί και μία δικλίδα ασφάλειας, διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό στο Συμβούλιο της Πέμπτης

Θερμή μέχρι στιγμής είναι η υποδοχή της πρότασής του πρωθυπουργού για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό αλλά αντίθετα θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, σήμερα, θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών».

Ιδιαίτερα έμφαση μάλιστα δίνεται στη συμβολή του στον τουρισμό και τις προοπτικές της οικονομίας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Για το λόγο αυτό με την πρόταση συντάχθηκε και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) προβλέποντας πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών, αν συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει προσωπικά το επίμαχο αυτό θέμα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.

Η ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά της πανδημίας στην ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονιστούν σε μία κοινή πολιτική που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί. «Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη αναφέρει η επιστολή. «Ο εμβολιασμός είναι το θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, συνεχίζει η επιστολή. «Ένα πανευρωπαϊκό αναγνωρισμένο από όλους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια και στους επιβάτες να πετάξουν χωρίς το φράγμα της καραντίνας», δήλωσε ο de Juniac.

Το σχέδιο Θεοχάρη για τον τουρισμό

Σε τρεις άξονες σχεδιάζει η κυβέρνηση να στηριχθεί η ομαλή κατά το δυνατόν έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου στις αρχές Ιουνίου. 1ον) η διαδικασία του εμβολιασμού να προχωρήσει γρήγορα και μέχρι τότε να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός άνω των 65 ετών, 2ον) ο εμβολιασμός να εξελίσσεται ομαλά και στην Ευρώπη, τη μεγάλη αγορά δηλαδή για το ελληνικό τουριστικό «προϊόν», προκειμένου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα των δυνητικών τουριστών και 3ον) να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό. Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισµού, Χάρης Θεοχάρης διεκδικεί σηµαντικό µερίδιο από τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδηµία και για την αναβάθµιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.