Κυρώσεις σε πρόσωπα στην Τουρκία ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με «τη διαφωνία για ενεργειακές έρευνες» με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά θα αναβάλλει τυχόν σκληρότερα βήματα, σύμφωνα με νέο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που επικαλείται το Reuters.

Απομακρυνόμενοι από την απειλή που είχε εκφράσει τον Οκτώβριο, περί ευρύτερων οικονομικών μέτρων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν να τιμωρήσουν άτομα που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό ή τη συμμετοχή στις χωρίς άδεια γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Η ΕΕ τόνισε πως θα επιχειρήσει να συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως δρα σε ύδατα δικά της ή σε περιοχές όπου έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες πως δεν τον απασχολούν τυχόν κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και έχει κλιμακώσει τη ρητορική της προς την ΕΕ» θα αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Reuters.

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της ΕΕ περιγράφουν τις προτεινόμενες κυρώσεις ως συμβολικές επειδή η ΕΕ είναι απρόθυμη να τιμωρήσει σοβαρά την Τουρκία, σύμμαχό στο ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη.