Τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης αλλά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών δεν έφεραν μόνο ανακατατάξεις στο πολιτικό, όπως όλα δείχνουν θα φέρουν ανακατάταξη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό «ανανέωσης και αναζωογόνησης του κυβερνητικού σχήματος» όπως σημειώνει σήμερα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Η ημερομηνία του ανασχηματισμού πρέπει να αναζητηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Επισπεύδων για τον ανασχηματισμό εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα απαιτήσει αυξημένη παρουσία στελεχών της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Πιθανότατα σήμερα το απόγευμα θα γίνει η πρώτη μετά τις εκλογές συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου όπου θα οριστικοποιηθεί ο χρόνος και ο τρόπος του ανασχηματισμού.

Το ερώτημα είναι αν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα αποφασίσουν τώρα για την «στρατηγική της διεύρυνσης» απευθύνοντας προσκλητήριο σε βουλευτές και στελέχη των μικρών κομμάτων (ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι). Παρά το ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμένη η στρατηγική της διεύρυνσης, το Μαξίμου είναι επιφυλακτικό για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε προεκλογικό κλίμα και δεν είναι καθόλου σίγουροι στην κυβέρνηση ότι επιθυμούν τώρα κάτι τέτοιο. Δεύτερο, γιατί η ΝΔ θα μπει σε νέα συζήτηση επαναπροσδιορισμού, αν προκύψει διεύρυνση προς την κεντροαριστερά με αυξημένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ και ίσως και άλλων σχημάτων.

Οι εξελίξεις φαίνεται να δυσκολεύουν τον Αντώνη Σαμαρά και στο σχέδιο για μετάλλαξη και μετονομασία της ΝΔ καθώς τώρα νέα δεδομένα τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους κι όχι μόνο.