Μπορεί η καταδίκη της Χρυσής Αυγής εν αναμονή και των ποινών, οι καταγγελίες Κοντονή για τους νέους ποινικούς κώδικες που έφεραν τελικά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα εθνικά θέματα με τις συνεχείς προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τη στάση αναμονής για την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών να κυριαρχούν στην ατζέντα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός έχει σταματήσει να «δείχνει τα δόντια» του.

Αντίθετα, η υπερμετάδοση του covid-19 καλά κρατεί στην Αττική και όχι μόνο, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλό σημείο.  Παράλληλα, ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίζοντας τα επίπεδα του Απριλίου. Ειδικότερα, οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που καταγράφηκαν στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020.

Αλλά και ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας θυμίζει Απρίλιο, καθώς τότε αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και τώρα. Το γεγονός ότι μόνο στις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν καταλήξει 39 άνθρωποι, είναι ενδεικτικό ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Στοιχεία, που συνεχίζουν να ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές, παρόλα τα ειδικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και ο φόβος από πλευράς των ειδικών εντείνεται περισσότερο, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων.

Σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση τα μέτρα

Με βάση τα δυσμενή αυτά στοιχεία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται  να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μέσα από τη δημιουργία ενός «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό».

Ο εν λόγω χάρτης ( ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.), ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Επίπεδο 1: ετοιμότητας,

Επίπεδο 2: επιτήρησης,

Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και

Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου

Κοντά σε καθολική χρήση μάσκας

Στην πρόταση για μάσκες παντού αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι «αν εφαρμοστούν τα μέτρα, είναι εμφανές ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη πορεία από πολλές άλλες πόλεις».

Το τοπικό lockdown στην Αττική είναι μια ύστατη λύση, κατά τον κ. Κικίλια. Η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. «Συμπάσχω με εκείνους που αγωνίζονται για ένα μεροκάματο, είναι δύσκολο» είπε ο υπουργός.

Αντίθετα, πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού. «Είναι ξένο από εμένα να κουνάω το δάχτυλο στους πολίτες» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.