Αν και η κυβερνητική γραμμή είναι πως νέο καθολικό lock down αποκλείεται για οικονομικούς λόγους, ταυτόχρονα θέλει να καταδείξει πως όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Αίσθηση λοιπόν προκάλεσε το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown κάποια στιγμή.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. «Δεν αποκλείουμε τίποτα, όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Το αρχικό δίλημμα “οικονομία ή υγεία”, είχαμε πει ότι δεν υπάρχει, είναι ένα ψεύτικο δίλημμα, γιατί όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση, αντιμετωπίζεις και τις επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές: Όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι αν και η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να χρειαστεί νέο lock down. Με τη σημερινή δήλωση Πέτσα όμως η κυβέρνηση δοκιμάζει αντιδράσεις και ταυτόχρονα προειδοποιεί άπαντες και ιδίως τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πως εάν δεν εφαρμοστούν αυστηρά και τα τελευταία μέτρα, θα χρειαστούν πιο σκληρές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ επανέφερε την καραντίνα αποτελεί καμπανάκι και για την Ελλάδα. Και αυτό καθώς επιδημιολογικά το Ισραήλ βρίσκεται δύο εβδομάδες περίπου πριν από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση επίσης θέλει χωρίς να υποστεί η οικονομία βαριές συνέπειες να προλάβει με αυστηρότερα μέτρα αλλά χωρίς lock down να μη βρεθεί η Ελλάδα στο ίδιο σημείο με τη Γαλλία, που έχει 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα.

Στην περίπτωση βέβαια που ευρωπαϊκές χώρες αρχίσουν πάλι να μπαίνουν σε lock down είναι προφανές ότι και στη χώρα μας θα εξεταστούν πιο αυστηρά μέτρα. Επί το παρόντος, κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να δουν πως θα εφαρμοστούν οι τελευταίες αποφάσεις και πως θα επηρεάσουν τα μέτρα, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων και η επαναφορά της δραστηριότητας στις πόλεις σε φθινοπωρινούς ρυθμούς, την εξέλιξη της πανδημίας.

Σημειωτέον ότι εφέτος θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως μαζικός εμβολιασμός για τη γρίπη, προκειμένου μία επιδημία γρίπης να μην επιβαρύνει και άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο παρά τις ανακοινώσεις για ενίσχυση των ΜΕΘ δοκιμάζεται ήδη καθώς αυξάνονται οι διασωληνώσεις.