Η ΕΕ έχει λάβει από καιρό τη βασική απόφαση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες πολωτικές και προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις συνεχιζόμενες, πολωτικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μακάλιστερ προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει ως παρατηρητής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για το θέμα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι «η βασική απόφαση ως ΕΕ να στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει ληφθεί εδώ και καιρό και αυτό σίγουρα οι υπουργοί θα το υπογραμμίσουν σήμερα εκ νέου».

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Λάθος η άρση καθεστώτος της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ

Την αντίθεσή του στην ιδέα της άρσης του καθεστώτος της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει διατυπωθεί από την Αυστρία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτικό σφάλμα και το λάθος μήνυμα προς τους πολίτες της Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Άσελμπορν, προσερχόμενος νωρίτερα σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το αντιλαμβάνεται κανείς, «όταν βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη ή τον κόσμο στους δρόμους της Σμύρνης (…) δεν πρέπει να το κάνουμε από σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών της Τουρκίας, οι οποίοι δεν είναι όλοι άνθρωποι του ΑΚΡ (σσ. του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν)», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κανένα κράτος – μέλος της ΕΕ εκτός της Αυστρίας δεν στηρίζει μια τέτοια προοπτική» πρόσθεσε.