Παρέμβαση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση για την επικύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για την ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας νέα μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Εν τω μεταξύ η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προχθές το βράδυ στην επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, πως σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια πυροδότησε σενάρια.

Η σημερινή ημέρα όμως είναι κρίσιμη και από επιχειρησιακής απόψεως, καθώς η Τουρκία επιμένοντας στην παράταση της παράνομης Navtex παίζει με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως σχολίασε με εμφανή ανησυχία και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Σήμερα μάλιστα ξεκινά και κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου- Γαλλίας- Ιταλίας στην περιοχή όπου κινείται το Oruc Reis.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες συναντήθηκε εκτός από τον κ.Μάας και τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Νέχαμερ, έχει στείλει στους Ευρωπαίους εταίρους σαφές μήνυμα: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που ξεκινά στις 27 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα της τουρκικής Navtex.

Ήδη όμως τα ξημερώματα σήμερα σημειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση τη Χάλκη με τουρκική ακταιωρό που με προβολείς, ακτίνες λέιζερ και δημιουργώντας θόρυβο, προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που μετείχε σε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και ο οποίος είχε τραυματιστεί. Στη συνέχεια μάλιστα η τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Αναμένεται φυσικά να αναφερθεί στη νέα αυτή πρόκληση ο πρωθυπουργός, αν και επισήμως το Μαξίμου δεν έχει επι του παρόντος επιβεβαιώσει αλλά ούτε διαψεύσει ή προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ανεπισήμως πάντως γαλάζια στελέχη σημειώνουν ότι το περιστατικό αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η Τουρκία κλιμακώνει και παίζει με τη φωτιά, καθώς και πως δεν είναι τα ελληνικά σκάφη που επιχειρούν επακουμβήσεις ή παρενοχλήσεις, αλλά τα τουρκικά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή αλλά με ψυχραιμία, καθώς γνωρίζουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο και έτσι να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με τη δική της ατζέντα και ενδεχομένως με τετελεσμένα.

Οι γερμανικές φρούδες ελπίδες για διάλογο

Το γεγονός βέβαια αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα της Ελλάδας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ.

Το Βερολίνο και πολλές ακόμη χώρες δεν είναι ενθουσιώδεις πάντως όσον αφορά στο ενδεχόμενο οικονομικών και άλλων κυρώσεων, όχι μόνο γιατί η Γερμανία και πολλά ακόμη κράτη- μέλη έχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, αλλά και γιατί φοβούνται ότι η Άγκυρα μπορεί να ελέγξει κατά το δοκούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και μάλιστα πλέον όχι μόνο από τη Μέση Ανατολή προς Ευρώπη, αλλά και από την Αφρική μέσω Λιβύης.

Στον αντίποδα μία ομάδα χωρών όπως η Γαλλία, η Αυστρία κ.α τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας υπέρ μίας πιο σκληρής στάσης απέναντι στην Άγκυρα, όχι βεβαίως από αλληλεγγύη, αλλά είτε επειδή έχουν αντίθετα με την Τουρκία συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, είτε επειδή εξυπηρετεί την εσωτερική τους πολιτική ατζέντα στο μεταναστευτικό- προσφυγικό.

Ο κ.Μάας πάντως επέμεινε χθες να… ελπίζει για διάλογο παρά την τουρκική στάση. Ο δε κ.Δένδιας άφησε σαφείς αιχμές για την επιμονή της Γερμανίας σε διμερή διάλογο των δύο χωρών, την ώρα που η Τουρκία αντί να αποκλιμακώσει προκαλεί νέες εντάσεις, σχολιάζοντας ότι «πολλοί συνιστούν διάλογο».

Το Βερολίνο θέλει να κρατά ζωντανή τη συζήτηση για διμερή διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας, όμως φαίνεται πως η Γερμανία πλέον συνειδητοποιεί ότι δεν ελέγχει την Άγκυρα και κυρίως όπως τονίζει η Αθήνα πως ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση του με τον κ.Μάας, ο οποίος μετέβη από Αθήνα στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η χώρα του είναι θετική σε διάλογο, αλλά όχι με τους όρους της Ελλάδας. Μάλιστα απείλησε ότι εάν η χώρα μας επιχειρήσει να παρεμποδίσει τις έρευνες της Τουρκίας, δεν θα συμβεί ατύχημα αλλά «αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Η οργή των ΗΠΑ και τα μηνύματα προς το ΝΑΤΟ

Ζήτημα για τις απειλές της Άγκυρας εναντίον μίας χώρας- μέλους της ΕΕ και συμμάχου υποτίθεται με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, θέτει η Αθήνα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη Συμμαχία. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο, θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογο του Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ και με το γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπέργκ, με τον οποίο θα συναντηθεί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ σημείωσαν με ικανοποίηση την οργισμένη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία της Χαμάς. Ο «σουλτάνος» επιδιώκει ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο, ως επικεφαλής μίας νέας συμμαχίας κόντρα στην επιρροή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δημιουργεί άξονα με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον βεβαίως μπορεί να ενοχλείται με τα τσαλίμια του Ερντογάν, δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα εγκαταλείψει ως στρατηγική επιλογή τις σχέσεις με Τουρκία. Όμως, η έχθρα Ερντογάν- Ισραήλ επηρεάζει σαφώς την αμερικανική εξωτερική πολιτική.