Με 100 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 6 λευκά η Βουλή αποφάσισε να άρει την ασυλία της βουλευτού Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη κατόπιν μήνυσης που είχαν υποβάλει αστυνομικοί για σχόλιο που είχε κάνει εναντίον τους στο Facebook τον Δεκέμβριο του 2019. Η μήνυση αφορά μια σειρά από αδικήματα όπως διέγερση σε πράξη εγκλημάτων βιαιοπραγίας ή διχόνοια, καταπάτηση του αντιρατσιστικού νόμου, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Θυμίζουμε ότι το μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από επτά μήνες είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media μια φωτογραφία που έδειχνε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να βρίσκεται καλεσμένη στα στούντιο της ΕΡΤ και κατά λάθος από κάτω να γράφει πως ήταν «βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Το σχόλιο της κ. Κασιμάτη ήταν: «Η διεύρυνση γκαζώνει, Μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι», κάτι που ενόχλησε τις αστυνομικές ενώσεις με αποτέλεσμα η ίδια να ζητήσει συγγνώμη. Ωστόσο η μήνυση δεν αποσύρθηκε οπότε σήμερα ήρθη η ασυλία της προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση αυτή.

Όπως υποστήριξε η κ. Κασιμάτη από το βήμα του Κοινοβουλίου, το σχόλιο που έκανε εντασσόταν στο πλαίσιο της πολιτικής της δραστηριότητας, κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα» εναντίον της και για αποκομμένη χρήση του σχολίου της.

«Δεν θέλω να επαναλάβω το σχόλιο που είχα κάνει τότε, επρόκειτο για πολιτική ανάλυση με έντονη χιουμοριστική σκωπτική διάθεση καθώς εκείνες τις μέρες ήταν στην επικαιρότητα διεργασίες διεύρυνσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ατυχώς χρησιμοποίησα την επίμαχη φράση ως ρήμα κάνοντας ομοιοκαταληξία.

Ο χαρακτηρισμός είναι λίαν συνηθισμένος χωρίς να έχει ποτέ ποινικοποιηθεί και χωρίς να τον έχω βάλει εγώ στον δημόσιο διάλογο ή να τον κανονικοποιώ εγώ.

Το σχόλιό μου δεν είχε καμία σχέση με το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν είχα σκοπό να προσβάλω οποιονδήποτε εργαζόμενο στην Ελληνική Αστυνομία» τόνισε η κ. Κασιμάτη που σημειωτέον ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία της.

Παράλληλα, χαρακτήρισε νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη την εις βάρος της μήνυση προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εξύβρισης, αυτό έχει παραγραφεί. «Σήμερα, κατέληξε, το κατεξοχήν φόρουμ διαλόγου είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλοι οι πολιτικοί τα χρησιμοποιούν για να προβάλουν τα μηνύματά τους και να σχολιάσουν την πολιτική επικαιρότητα».