Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με αποτελέσματα, και διεξήχθη σε ένα άριστο, φιλικό κλίμα, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, διευκρινίζοντας ότι, κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων:

1. Υπήρξε κοινή ανάγνωση και αξιολόγηση των δεδομένων και εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει ένα πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή, και η Γαλλία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει έτσι ώστε να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

4. Υπήρξε ξεκάθαρη πολιτική θέληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων πέραν της άμυνας και της ασφάλειας και σε άλλους τομείς όπως τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Οικονομίας.

5. Τονίστηκε ότι η Γαλλία, ως η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό.

6. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ και τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το οποίο συζητήθηκε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον σημαντικό ρόλο του Προέδρου Μακρόν για την επίτευξη συμφωνίας.

7. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και διαπιστώθηκε η κοινή πολιτική προσέγγιση και αξιολόγηση.