Διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένες τις συνεχείς απειλές της Άγκυρας σε βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και στον απόηχο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συνέδεσε δε το ζήτημα και με την Αγία Σοφία. «Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Πρόκειται για ιστορικό λάθος. Και απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα» σημείωσε ο κ.Πέτσας.

Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και επισήμανε ότι αυτή τη διάσταση αναδεικνύει η Ελλάδα σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν.

Πήρε δε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη περί μετατροπής του σπιτιού του Κεμαλ Ατατούρκ σε μουσείο, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά είναι παγκόσμιο και προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή όχι σε επίπεδο αντιποίνων αλλά οικουμενικής καταδίκης της Τουρκίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

«Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες» πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τραπέζι των κυρώσεων και τα κονδύλια για το μεταναστευτικό

Ποιές ακριβώς κυρώσεις αναμένει η Αθήνα να περιλαμβάνει ο κατάλογος των μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας; Ο κ. Στέλιος Πέτσας δεν θέλησε να εξειδικεύσει τις ελληνικές προσδοκίες, λεγοντας ότι η Αθήνα περιμένει να εξειδικευθούν τα μέτρα μετά από πρόταση της Κομισιόν και των ευρωπαϊκων οργάνων τις επόμενες ημέρες, επί της οποίας θα τοποθετηθούν τα κράτη μέλη. Σχετικές δηλώσεις του κ.Δένδια αναμένονται μετά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ .

Ο κατάλογος των πιθανών κυρώσεων και μέτρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θα μπορούσε να περιλαμβάνει πάντως διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, όπως επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν και τα κονδύλια που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Είναι όλα ανοιχτά».

Δεν απέκλεισε μάλιστα σε δεύτερο χρόνο η Αθήνα να εξετάσει και το ενδεχόμενο νομικών κινήσεων για το θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας όμως ότι τώρα εστιάζει στη διπλωματική μάχη εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Στο ερώτημα δε εάν παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, δεδομένου ότι μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη- Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απάντησε: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα ιδίως σε περιόδους κρίσης. Είναι άλλο να υπερασπιζόμαστε κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»