«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λύση του Κυπριακού με ενωμένη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς στρατεύματα κατοχής. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης που εγκαινιάστηκε με το κοινό ανακοινωθέν. Το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν εμπεριέχει διατυπώσεις με σημεία γκρίζα, ασαφή, που έχουν και δυνατότητες αλλά και κινδύνους. Εφόσον και όταν υπάρξει συμφωνία, θέμα για το οποίο τον πρώτο λόγο έχει η κυπριακή κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, επίσης, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου και ζήτησε να δοθεί στα κόμματα το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση, καθώς και να σταματήσει η βραδυπορία στην υλοποίηση μιας κυβερνητικής δέσμευσης, που υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες, για σύσταση διακομματικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, για τη διεκδίκηση του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.

Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Βενιζέλος θεώρησε και τα δυο αιτήματα εύλογα και επιφυλάχτηκε να συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό για να συσταθεί η Διακομματική, αλλά και για να υπάρξει ενημέρωση για το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την πρόταση του Πάνου Καμμένου για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε «θα το αξιολογήσουμε συλλογικά», ενώ σημείωσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στο θέμα της απειλής για τη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών της Συρίας ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Σε ό,τι αφορά στα χημικά όπλα εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τη διαδικασία που έχει επιλεγεί, καθώς τα πιο τοξικά και επικίνδυνα χημικά όπλα θα εξουδετερωθούν εν πλω μέσα στη Μεσόγειο, κοντά στην Κρήτη. Ζητήσαμε αυτή η διαδικασία να γίνει έξω από την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, πολύ περισσότερο που χρησιμοποιείται μια μέθοδος που δεν έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα και που αυτό γίνεται πάνω σε πλοίο και όχι σε χερσαίο έδαφος, καθώς σειρά χωρών έχουν αρνηθεί να φιλοξενήσουν αυτήν τη διαδικασία».