Η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας για πολλοστή φορά στην ετήσια Διεθνή Έκθεση «Διακοπές και SPA» στη Σόφια αποδεικνύει αφενός μεν το πόσο σημαντική είναι για μας αυτή η τουριστική έκθεση, αλλά και το πάρα πολύ καλό, υποδειγματικό, επίπεδο σχέσεων ανάμεσα σε δύο φίλες, γειτονικές και συμμαχικές χώρες, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του βουλγαρικού και ξένου Τύπου, στο πλαίσιο της 31ης Διεθνούς Έκθεσης τουρισμού στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο κ. Καράογλου παρουσίασε όλα εκείνα τα δεδομένα που, όπως είπε, μεταμορφώνουν τη Βόρεια Ελλάδα σε ευλογημένο τόπο «ευχάριστων, ξένοιαστων, ονειρεμένων διακοπών», αλλά και τα απαράμιλλα φυσικά κάλλη και την πλούσια ιστορική κληρονομιά της πατρίδας του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου, του Φίλιππα τον Μακεδόνα και του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των συνολικά έξι συνοριακών διόδων, που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για την ενίσχυση των τουριστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Βουλγαρίας αλλά και για την επιβεβαίωση της Βόρειας Ελλάδας ως ιστορικό σταυροδρόμι και συνδετικό κρίκο Βορρά και Νότου με την Ανατολή.

Μάλιστα, όπως είπε, στους μόλις πέντε μήνες λειτουργίας του, το πλέον «φρέσκο» πέρασμα στα κοινά σύνορα Νυμφαία- Μακάζα αναδείχθηκε ως δεύτερο σε σημασία ανάμεσα σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καράογλου, από τα εγκαίνια της διόδου αυτής, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 έως τις 6 Φεβρουαρίου φέτος, στη Βουλγαρία μπήκαν 108 .000 ΙΧ και λεωφορεία με 151.000 επιβάτες των χωρών της ΕΕ. Στη Βόρεια Ελλάδα εισήλθαν 60.000 αυτοκίνητα με 142.000 επιβάτες από τις χώρες της Ένωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, χάρη στην άνετη πρόσβαση από το ευρύ δίκτυο των διόδων και διαμέσου ενός πολύ καλού οδικού δικτύου, τα λεγόμενα «city break» έχουν γίνει πια συνηθισμένη και πανεύκολη υπόθεση για τους πολίτες των δύο χωρών. Είναι δε χαρακτηριστικό, σε αυτό το πλαίσιο, ότι οι διανυκτερεύσεις των Βούλγαρων μόνο στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 10,84 % πέρυσι, ξεπερνώντας τους 40.000, όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικά στοιχεία της Ένωσης των Ξενοδόχων.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στα αμφίδρομα ταξίδια Ελλήνων και Βούλγαρων, τα οποία ξεπέρασαν, στο σύνολο τους, το ένα εκατομμύριο μόνο στους πρώτους εφτά μήνες του 2013. Ενώ οι 550.000 επισκέψεις Ελλήνων στη Βουλγαρία υπερβαίνουν κατά 50.000 τα αντίστοιχα ταξίδια των Βούλγαρων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό, στα δύσκολα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση στα τελευταία χρόνια, παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Βόρεια Ελλάδα είχε, επίσης, σημαντικό μερίδιο στην αύξηση της ροής των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ η Μακεδονία και η Θράκη προσδοκούν φέτος να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους τουρίστες από τις γειτονικές χώρες- και όχι μόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 20 εκατ. τουριστών σε εθνική κλίμακα.

Έμμεση πλην σαφής ένδειξη, ότι δεν πρόκειται για «όνειρο άπιαστο» αλλά για εφικτό στόχο αποτελεί, π.χ., η αύξηση κατά περίπου 50 % του αριθμού των Τούρκων, των Ρώσων και άλλων τουριστών στην περιοχή ανάμεσα στο Στρυμόνα και στον Έβρο πέρυσι, όπως σημείωσε ο κ. Καράογλου.

«Καταλαβαίνετε, ότι για έναν στρατηγικό τομέα όπως είναι ο τουρισμός, η ανοδική τάση που επιβεβαιώνεται και φέτος από τις πρώτες ενδείξεις, που έχουμε, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία» σημείωσε, τονίζοντας ότι οι θετικές εξελίξεις στην αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» είναι ιδιαίτερα σπουδαίες για την ενίσχυση των διαφαινόμενων θετικών τάσεων στην εθνική οικονομία φέτος και για τις ελπίδες να ξεπεραστεί γρήγορα η οικονομική κρίση.