Την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο φορολόγησης των ακινήτων ζητεί με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιώργος Βλάχος.

Ο βουλευτής της ΝΔ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι «η παράταση για μία εβδομάδα της κατάθεσης του νομοσχεδίου εμένα μου λέει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν έτοιμο. Εκτός εάν καινούργια αιτήματα των δανειστών μας και της τρόικας έχουν προκύψει, κάτι το οποίο, όμως, εμείς δεν το γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο ο κ. Βλάχος τόνισε: Τώρα, αν πω εγώ π.χ., εγώ και κάθε συνάδελφος, ότι αυτό που θα έρθει, υποθετικά, δεν θα το ψηφίσω, δείχνει ότι υπάρχει προκατάληψη. Δείχνει ότι εγώ εξυπηρετώ μια σκοπιμότητα. Αφού δεν το ξέρω. Αν πω ότι θα το ψηφίσω γιατί να εισακουσθούν οι παρατηρήσεις οι οποίες κάνω. Εμείς αυτή την ώρα, για τον εαυτό μου μιλώ κυρίως, κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε το οικονομικό επιτελείο ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, ότι πρέπει να κάνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις, αυτή η φορολόγηση να είναι σε διαφορετική λογική, να είναι δίκαιη και να έχει σχέση με την πραγματικότητα, δηλαδή με τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες σήμερα να ανταποκριθούν σε αυτή τη φορολόγηση. Αλλιώς, κινδυνεύει το όποιο νομοσχέδιο είτε ψηφιστεί είτε όχι να έχει θεωρητική αξία αφού τελικά δεν θα μπορέσει να εισπράξει τα προβλεπόμενα χρήματα».

Ο κ. Βλάχος σημειώνει ότι «το αρχικό σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας ουσιαστικά απεσύρθη και όλοι είμαστε σε αναμονή ενός νέου σχεδίου, το οποίο όπως όλοι ελπίζουμε θα είναι σε μια διαφορετική λογική από ό,τι το προηγούμενο» τονίζει ο κ. Βλάχος και προσθέτει: «Το διάστημα αυτό έγιναν διάφορες παρεμβάσεις από βουλευτές μετά τη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και εγώ προσωπικά σας λέω ότι έχω στείλει επιστολή με παρατηρήσεις στον πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν υπόψη».

Ο βουλευτής της ΝΔ εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου «είναι εισπρακτικού χαρακτήρα» και προσθέτει: «Όλο το θέμα ξεκινάει κατά τη γνώμη μου λάθος, από τη στιγμή που πρώτα τίθεται ο στόχος των 3,5 δισ. ευρώ και μετά από πού θα τα βρούμε. Αφού πρέπει σώνει και καλά τα 3,5 δισ. που λείπουν να βρεθούν από τα ακίνητα εκεί πια αρχίζουν οι στρεβλώσεις. Εγώ είμαι της άποψης ότι αυτή την ώρα τα ακίνητα δεν μπορούν να δώσουν αυτό το ποσό, γιατί ουσιαστικά απευθυνόμαστε στους ίδιους ανθρώπους που πλήρωναν το ΕΕΤΗΔΕ, το περίφημο χαράτσι, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν προσωρινό. Αυτό τώρα γίνεται μόνιμο και όχι μόνο αυτό. Εγώ ρώτησα τον κ. Στουρνάρα αν αυτά που έλειπαν ήταν 6 δισ. ευρώ, έπρεπε να πάρουμε 6 δισ. από τα ακίνητα; Πρέπει να δούμε τη φοροδοτική ικανότητα των ακινήτων, των ιδιοκτητών τους».