Την ιδιαίτερα λεπτή και εκρηκτική εξίσωση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την ένταση στη Μόρια για να πείσει για την αναγκαιότητα εφαρμογής του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών με τα κλειστά κέντρα και τις μετεγκαταστάσεις, ενώ ρίχνει την ευθύνη για τα επεισόδια στις ΜΚΟ.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Αρχικά πηγές του Μεταναστευτικής Πολιτικής και εν συνεχεία επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «κάρφωσαν» τις ΜΚΟ για υποκίνηση των επεισοδίων προχθές στη Μόρια με Αφγανούς κυρίως αιτούντες άσυλο. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο στη Βουλή για: «Βαθιά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης που ζούσαν πλουσιοπάροχα απομυζώντας ως τσιμπούρια».

Στην κυβέρνηση εξάλλου είναι πεπεισμένοι ότι στις ΜΚΟ έχουν παρεισφρήσει στοιχεία ενδεχομένως σχετιζόμενα και με κυκλώματα διακινητών για αυτό και έφεραν την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες για μητρώο μελών ΜΚΟ.

«Υπάρχουν οργανώσεις που λειτούργησαν υποδειγματικά, συνέβαλαν τα μέγιστα για τη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών εντός των hot-spots. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες που δεν γνωρίζουμε σε βάθος την δράση τους και θα πρέπει να πιστοποιηθούν και να εγκριθούν για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην μεταναστευτική κρίση.  Η νέα διάταξη μας επιτρέπει να διαγράφουμε από το μητρώο οργανώσεις και πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις συνεργασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.

Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση εκφράζει βεβαίως μέρος της δεξιάς βάσης, που αντιμετωπίζει καχύποπτα τις ΜΚΟ και τις θεωρεί ακόμη και… βραχίονα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταθέτει την ευθύνη από το γεγονός ότι στη Μόρια στοιβάζονται πλέον 20.000 άτομα σε υποδομές για 5.000, ενώ ο υπερπληθυσμός είχε και στο παρελθόν ως αποτέλεσμα επεισόδια κατά καιρούς.

Γαλάζιες πηγές έλεγαν ότι πλέον θα υπάρχουν… «ΜΚΟ με ονοματεπώνυμα». Τι εννοούν δεδομένου ότι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό είναι γνωστές και οι πιο δραστήριες εξ αυτών είναι μεγάλες διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις με κύρος; Πως η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής  των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών.

Αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση σημαίνει ότι ο έλεγχος από την πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος, καθώς κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.

Θα οριστεί Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται ότι είχε συσταθεί Εθνικό Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αλλά δεν προβλεπόταν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

Μένει να φανεί εάν αυτό το μέτρο θα κατευνάσει τις αντιδράσεις. Η κυβέρνηση πάντως προχωρά στο σχεδιασμό της για το προσφυγικό, με στόχο 200 επιστροφές ανά εβδομάδα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλά και τη λειτουργία των κλειστών κέντρων αρχές Μαρτίου, πριν δηλαδή αρχίσει λόγω καιρού νέα αύξηση των ροών. Ορισμένοι στα νησιά βέβαια απαιτούν και να κλείσουν τα σημερινά κέντρα και να μη λειτουργήσουν τα κλειστά, όμως αυτό προφανώς δεν είναι ρεαλιστικό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν δε ότι όλα θα προχωρήσουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα, παρά τη δυσπιστία τοπικών αρχόντων όπως ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης που σέρνει το χορό των αντιδράσεων και ο οποίος υποστηρίζει ότι τα κλειστού τύπου κέντρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν άμεσα. Κυβερνητικές πηγές όμως λένε ότι το πρώτο στη Σάμο θα είναι έτοιμο μέσα Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα το Μάρτιο, μήνα κρίσιμο για τις ροές.

Το όλο κλίμα πυροδότησε χθες ένα νέο πογκρόμ από 40 περίπου άτομα στη Μόρια εναντίον προσφύγων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι περαιτέρω εκτροχιασμού της κατάστασης.

Θεωρητικώς βεβαίως, τόσο οι αιτούντες άσυλο, όσο και οι κάτοικοι/ τοπικοί άρχοντες που διαμαρτύρονται, αλλά και η κυβέρνηση έχουν το ίδιο αίτημα: Να φύγουν οι πρόσφυγες από το νησί. Παραδόξως όμως, οι διαμαρτυρόμενοι στα νησιά αντιδρούν στις διαδηλώσεις αιτούντων άσυλο που ζητούν να φύγουν, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντιδράσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα και από τα δεξιά άκρα ακούγονται φωνές περί εκδίωξης όλων και ιαχές περί «κλεισίματος των συνόρων».

Παρότι αυτό είναι προφανώς αδύνατο σε θαλάσσια σύνορα, οι δε περίφημοι πλωτοί φράχτες θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι λειτουργούν και ότι δεν θα αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοϊα ούτε θανάσιμη παγίδα για πρόσφυγες, ενώ

Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις από μερίδα ψηφοφόρων που είχαν πειστεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «προσκαλούσε» πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα και συνεπώς δεν αποδέχονται ότι τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξε αύξηση των ροών, όχι άσχετη προφανώς και με την άσκηση πίεσης από πλευράς της Τουρκίας στο πλαίσιο ενός απάνθρωπου γεωπολιτικού παιχνιδιού.

Η κυβέρνηση βεβαίως στους έξι αυτούς μήνες προχώρησε σε επανορθωτικές κινήσεις στην πολιτική της με την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την παροχή προσωρινού ΑΜΚΑ (κατόπιν και ευρωπαϊκών πιέσεων) μόνο όμως σε πρόσφυγες. Ταυτόχρονα όμως προχωρά σε «μασάζ» με την ενίσχυση των δήμων που θα υποδεχθούν πρόσφυγες και όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.