Ανοιχτό ενδεχόμενο και για νέο μνημόνιο εκτός της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ άφηναν χθες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί και μετά το 2013.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι παρά την πτώση των 200 μονάδων βάσης τους τελευταίους μήνες το spread των 700 μονάδων βάσης είναι σίγουρα απαγορευτικό για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Σε δεύτερη υποθετική ερώτηση για το εάν το spread υποχωρήσει περαιτέρω στις 400 μονάδες βάσης η ίδια πηγή τόνισε ότι τα επίπεδα αυτά είναι σαφώς καλύτερα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τίτλους μικρής διάρκειας και όχι για το συνολικό δανεισμό μιας χώρας.

Κατά τη χθεσινή ημέρα πάντως το spread του ελληνικού δεκαετούς σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό έσπασε προς τα κάτω και το φράγμα των 700 μονάδων βάσης για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Στην ερώτηση για το τι θα γίνει εάν μετά την λήξη του μνημονίου η Ελλάδα συνεχίζει να «υποφέρει» από υψηλά επιτόκια δανεισμού το ίδιο στέλεχος ήταν σαφές ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε σε στάση πληρωμών: «είναι σαφές ότι θα ζητήσουμε νέα χρηματοδότηση» είπε για να προσθέσει αμέσως μετά «όπως είναι φυσικό η νέα χρηματοδότηση θα αναλάβει νέες υποχρεώσεις και νέες δεσμεύσεις από την μεριά μας».

Βεβαίως η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι η τρόικα δεν πρόκειται να εισηγηθεί ένα τέτοιο σενάριο πριν το 2012 αφού η προαναγγελία μια παράτασης από την αρχή ή από τα μέσα του μνημονίου θα έδινε στις αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν τα καταφέρνει και ζητά παράταση από την μέση του δρόμου .

Ούτως ή άλλως όμως η υιοθέτηση ενός νέου μνημονίου προϋποθέτει θετικά βήματα και εξελίξεις στην μείωση του ελλείμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τα οποία θα επικαιροποιούνται μαζί με την τριμηνιαία αναθεώρηση του μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το μηχανισμό Ε.Ε., ΔΝΤ ΕΚΤ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος από τη στιγμή που θα πάρουμε τα χρήματα μέχρι και τη στιγμή που θα τα αποπληρώσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την παράταση της περιόδου χάριτος είτε με την παράταση της περιόδου αποπληρωμής είτε και με τα δύο. Τούτο βέβαιο από τη στιγμή που θα καμφθεί η αντίδραση των κρατών μελών της Ευρωζώνης τα οποία συγχρηματοδοτούν το δάνειο των 110 δισ. ευρώ με συμμετοχή 80 δισ. ευρώ.

Πάντως με βάση τα σημερινά στοιχεία η εκταμίευση κάθε μιας δόσης ξεκινά να αποπληρώνεται μετά από 3,5 χρόνια. Με αυτό το δεδομένο η περίοδο της παράτασης που εξετάζει να πάρει το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Ο κανόνας πάντως είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος αποπληρωμής τόσο καλύτερα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ