Τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις συναντήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο τα εθνικά θέματα, οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ο εκλογικός νόμος.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

Το απόγευμα, στις 17:00 και στις 18:00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11:00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πρώτος έφτασε στο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το τετ-α-τετ των δύο πολιτικών ήταν πολύ χαλαρό, ενώ και οι δύο μίλησαν στον ενικό. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό «Πότε επέστρεψες;» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντάει «Χθες το βράδυ».

Στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα «εάν είναι κουρασμένος», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Συνηθισμένα τα βουνά».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συμβουλές στο Κυριάκο Μητσοτάκη για το πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ. «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική»! είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό.

Δείτε το βίντεο από την συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα:

«Είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις»

«Προβληματισμένος από τις εξελίξεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σύντομη συζήτηση με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν είναι προβληματισμένος, απάντησε «από τις εξελίξεις», ενώ σημείωσε ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν «κανονικό».

«Έχουμε καταλήξει σε Πρόεδρο;», ρώτησαν δημοσιογράφοι και ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «ζυγίζει τις καταστάσεις».

Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει πιθανότητες επανεκλογής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα εξαρτηθεί από τις «εσωκομματικές αντιδράσεις» στο κυβερνών κόμμα.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Από τα βουνά στα βαθιά

Ακολούθησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη ΓεννηματάΗ πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ευχήθηκε «Καλή χρονιά στον πρωθυπουργό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει: «Σε βλέπω πολύ καλά» σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντησή τους που ήταν καταβεβλημένη.

Από τις φιλοφρονήσεις πήγαμε στις αιχμές από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά: «Από τα βουνά στα βαθιά» σχολίασε η κ. Γεννηματά που παραδέχθηκε ότι ήταν αναζωογονητική η απόδρασή του αν και σύντομη και συνέχισε: «Εγώ σου είχα προτείνει να υπάρξει μία εθνική γραμμή πριν πας στην Ουάσινγκτον αλλά δεν το ήθελες» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα το διαπιστώσεις».

«Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή», επανήλθε η κ. Γεννηματά και οι πόρτες έκλεισαν για τους δημοσιογράφους.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

«Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «περιμένουμε μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό και για τη πρόθεσή του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο. «Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων», ανέφερε.

Γεννηματά για εκλογικό νόμο: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε με τον Μητσοτάκη

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

Η δήλωση της κ. Γεννηματά:

«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε. Δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.

Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.

Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε:

Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».