Μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον νέο νόμο για το άσυλο, όπως προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο κ. Κουμουτσάκος ρωτήθηκε για τη σύσταση «λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης» και εξήγησε πως βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις 10.000 μεταναστών μέχρι το 2020 στην Τουρκία ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: «Για την Τουρκία υπάρχουν πολλές απόψεις. Θα συζητήσουμε και θα συντονίσουμε τα πάντα στενά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό ισχύει και για τις απελάσεις σε τρίτες χώρες. Μελλοντικά στο πεδίο αυτό οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε να οργανώσουν κοινές επαναπροωθήσεις. Με ένα αεροπλάνο πχ. Σουηδία, Γερμανία και Ελλάδα. Τότε θα γίνει κατανοητό όλο αυτό ως κοινό ευρωπαϊκό μέτρο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα σημαντική και όπως τονίζει «μπορεί να γίνει κριτική στη συμφωνία αλλά είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να το καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι οφείλει να ανακόψει τις νέες διαδρομές των διακινητών».

«Θα είμαστε πιο αυστηροί»

Αλλά θα λάβει τελικά η Τουρκία, όπως διαφαίνεται, περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για το προσφυγικό; «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος με τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Και πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφθεί την περαιτέρω στήριξη της Τουρκίας. Όχι χωρίς όρους αλλά το θεωρώ σημαντικό» απαντά. Περιμένει όμως και η Ελλάδα περισσότερη στήριξη από την ΕΕ; «Ναι, αυτό κάνουμε» τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που αναμεταδίδει η Deutsche Welle. Οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν από την ανατολική Μεσόγειο, όχι από την κεντρική μεσογειακή οδό στην Ιταλία. Εκεί που φτάνουν 1.300 άνθρωποι, σε εμάς φθάνουν 5.000. Αλλά η ΕΕ επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην κεντρική Μεσόγειο. Για να ακουστεί καλύτερα η φωνή μας συνεργαζόμαστε πλέον με τη Βουλγαρία και την Κύπρο, επισημαίνουμε μαζί τα προβλήματα».

Όσο για την επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην Ελλάδα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ επισημαίνει: «Θα πούμε στους σημαντικότερους εταίρους μας στην Ευρώπη σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρισκόμαστε. Θα παραπέμψουμε επίσης και στη συμφωνία της Μάλτας για την ανακατανομή των διασωθέντων προσφύγων. Αποτελεί για εμάς πρότυπο».

Για τον σχεδιαζόμενο νόμο περί παροχής ασύλου της κυβέρνησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ερμηνεύσει τον νόμο περί ασύλου πολύ ελαστικά, πολύ ανοιχτά. Εμείς θα είμαστε πιο αυστηροί. Θα δημιουργήσουμε περισσότερες επιτροπές ασύλου, θα έχουμε περισσότερους δικαστές. Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε μια πιο στιβαρή μεταναστευτική πολιτική».