Μόνον χθες ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο Δ. Βαρτζόπουλος συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπόμπ Τράα τρεις φορές για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Ο κ. Βαρτζόπουλος που έχει ως γραμματέας τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου επιχειρεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση και ενημερώνει συνεχώς τον πρωθυπουργό αλλά και τον κ. Μανιτάκη, οποίος δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν όλα δεν υπάρχει «χημεία» μεταξύ του κ. Μανιτάκη και των επικεφαλής της τρόικας. Η διαπραγμάτευση με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα καταδεικνύει όπως αναφέρει κορυφαίος υπουργός ότι το Ταμείο είναι εκείνο που επιμένει για απολύσεις μέσα στο 2013 και για ιδεολογικούς λόγους και για λόγους συμβολισμού.

Άλλο κορυφαίο στέλεχος υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν δεχθεί τον πυρήνα του σχεδίου Μανιτάκη αφού έχει ως βάση την έκθεση της task-force αλλά δεν μπορούν να συγκρουστούν με το ΔΝΤ καθώς την προηγούμενη φορά με την εφεδρεία που αποδέχθηκαν, εκτέθηκαν. Αν και λένε στο κυβερνητικό επιτελείο ότι θα βρουν λύση δεν αποκλείουν να υποχρεωθούν σε πιο δραστικά μέτρα στο Δημόσιο ως αντίβαρο για άλλες απαιτήσεις της τρόικας.

Όμως, το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία λόγω της Κύπρου και να ζητήσει «διευκολύνσεις» καθώς οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στην Ελλάδα θα ενισχύσουν την ύφεση φέτος τουλάχιστον 0,5%.

Όπως αναφέρει κορυφαίος υπουργός ο κ. Σαμαράς έχει στα χέρια του ειδική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών την οποία προφανώς θα αξιοποιήσει εάν χρειαστεί και ο ίδιος.

Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν στο θέμα του χαρατσιού ακόμη και με το νέο σχέδιο για μείωση έως 15% που παρουσίασε χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών αν και όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι επιφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση δεν είναι τόσο μεγάλη όση θα ήταν εάν διευρυνόταν η φορολογική βάση με την ένταξη στον ενιαίο φόρο και των οικοπέδων. Εφόσον δεν υπάρξει σύγκλιση ούτε σήμερα το ζήτημα θα μπει στο τραπέζι των αρχηγών αύριο βράδυ με την ελπίδα ότι ο κ Κουβέλης θα κατανοήσει την ανάγκη να παραμείνει το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για να μην επιβληθούν άλλα πιο επαχθή μέτρα.