Σχετικά με την κοινή αντιμνημονιακή θέση που έχουν Αριστερά και Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς είχε αναφέρει στη Θεσσαλονίκη ότι «Συμπίπτουμε με την Αριστερά στο ότι πρέπει να φύγουμε από το Μνημόνιο, όμως, συμπίπτουμε με άλλη λογική και με άλλο τρόπο». Σχετικά με αυτήν την τοποθέτηση είπε ο Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στον Αδέσμευτο Τύπο: «Με την Αριστερά, μας χωρίζουν βασικές και βαθιές ιδεολογικές διαφορές. Διαφορετικά προσεγγίζει η Αριστερά την κρίση και τους τρόπους υπέρβασής της και από διαφορετική πλευρά το προσεγγίζουμε εμείς. Οι δικές μας γραμμές είναι ξεκάθαρες. Έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και με την προάσπιση των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων, σε συνδυασμό και με ένα νέο μείγμα πολιτικής, του οποίου οι βασικές συντεταγμένες είναι οι εξής:

Τόνωση της οικονομίας, με μέτρα αντισταθμιστικά της ύφεσης, ώστε αν σταματήσουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, να συγκρατηθεί η εκτίναξη της ανεργίας, να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Μέτρα ανάπτυξης από τώρα, και δέσμευση για μεγάλες αναπτυξιακές ανατροπές που θα έλθουν στη μετά το μνημόνιο εποχή. Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν από την εφαρμογή του μνημονίου, χωρίς να εκτροχιάζουμε τη μείωση του ελλείμματος. Γρήγορη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, και μέτρα που δεν θα χτυπούν μονάχα το έλλειμμα, αλλά ταυτόχρονα και την ύφεση που μεγαλώνει το έλλειμμα. Άμεση αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Να επιστρέψει το κράτος τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις. Και να τεθούν στόχοι επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα, ως προαπαιτούμενο για να πάρουν την ενίσχυση που προβλέπει το μνημόνιο.

Η Νέα Δημοκρατία προωθεί μια αληθινή διέξοδο από την κρίση, με ανάκαμψη και ανάπτυξη. Που στηρίζεται σε μια εντελώς νέα οργάνωση της κρατικής μηχανής, και σε υγιείς κανόνες ανταγωνισμού. Με αυτά η Αριστερά, δεν συμφωνεί.

Σε αυτές τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ένα νέο πρότυπο οργάνωσης της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης, ως βασικών συντελεστών εφαρμογής των πολιτικών για το ξεπέρασμα της κρίσης. Γιατί, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός, ότι φορείς εφαρμογής των όρων του μνημονίου είναι τα νέα όργανα που θα προκύψουν από τις εκλογές. Και το πρότυπο οργάνωσης της ελληνικής Περιφέρειας που προτείνει η Νέα Δημοκρατίας, δημιουργεί τους όρους ενίσχυσης και ανάπτυξης της, σε αντίθεση με το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, που θέλει και πάλι ισχυρό, το άκαμπτο και γραφειοκρατικό κεντρικό κράτος.»