Η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας σε ένα ευρύ πεδίο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τα διμερή προβλήματα να φαντάζουν μικρά και την επίλυσή τους δυνατή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη του Κυπριακού, τονίζοντας ότι αν και το θέμα αυτό διευθετηθεί, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε μία λεκάνη ειρήνης».

«Η Τουρκία δεν μπόρεσε να αναβαθμιστεί ως χώρα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, επειδή έβλεπε την Ελλάδα ως αντίπαλό της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου χθες το βράδυ μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ευρύς χώρος συνεργασίας, δίπλα στον οποίο τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών έχουν καταστεί μικρά και η επίλυσή τους δυνατή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης «στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν και αυτό συνιστά ψυχολογικό πλεονέκτημα».

«Ήλθε ο καιρός οι Ελληνοκύπριοι να συμπεριφερθούν πιο ηθικά και ρεαλιστικά», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση για πρόοδο και συνεργασία στο Κυπριακό».

Τόνισε δε ότι «εάν η Τουρκία και η Ελλάδα, ως εγγυήτριες χώρες που διασφάλισαν στο παρελθόν την ίδρυση του κυπριακού κράτους, ανοίξουν τον δρόμο για τη λύση, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε μία λεκάνη ειρήνης».

«Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένταση με κανέναν, αλλά δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε μια λύση που θα παραβλέπει τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα που έχουν οι ομογενείς μας στην Κύπρο», επισήμανε.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμα πως «ο κ. Αναστασιάδης έχει το πλεονέκτημα να κάνει ελιγμούς στη βάση της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης» και ότι «ανάλογα με τα βήματα του κ. Αναστασιάδη, θα εκτιμήσει την κατάσταση και η Τουρκία».

Τέλος είπε πως έχει συνομιλήσει με τον γ.γ. του ΟΗΕ και ότι «η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι πάντα έτοιμες για την έναρξη της διαδικασίας».