Κάθετα αντίθετη εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ στην πρόταση Βρούτση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Α. Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Real.gr δήλωσε ότι είναι εκτός του πλαισίου συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε ακόμη αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούμε; Εσωτερικού, εξωτερικού, της Κουμουνδούρου ή της Βαλτετσίου; Ή μήπως της… Χαριλάου Τρικούπη;» σημειώνει με νόημα, υπογραμμίζοντας πως «το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, αλλά και η οικονομία είναι οι εκλογές».

Η συνέντευξη του Ανδρέα Παπαδόπουλου στο Real.gr έχει ως εξής:

Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόβλημα με υπουργούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση; Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Τα προβλήματα διαπιστώνονται όταν ένας υπουργός δεν λαμβάνει υπόψη του τα συμφωνηθέντα. Καλό είναι πριν ανακοινωθεί κάτι να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν είναι εποχή για ενδοκυβερνητικές εντάσεις. Όλοι πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι δεν μιλάμε για μονοκομματική, αλλά για τρικομματική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην ιθαγένεια, τι προτείνετε;

Οι διατάξεις για την απονομή της ιθαγένειας πρέπει να είναι απολύτως συμβατές με τα ισχύοντα στην ΕΕ και τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρέπει να αναγνωρίζεται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας. Το βάρος πρέπει να πέφτει στα τυπικά-αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ο χρόνος παραμονής, η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αδιευκρίνιστες και υποκειμενικές αξιολογήσεις περί «δεσμών με την ελληνική κοινωνία», όπως πιστοποιητικά πατριωτικών φρονημάτων, ιστορικών γνώσεων κ.α.

Ναι, αλλά κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για το θέμα, έστω και αν απαιτηθεί να σχηματίσει πλειοψηφία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή…
Όσοι εισηγούνται κάτι τέτοιο στον πρωθυπουργό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης. Θεωρώ, όμως, ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει να αλλάξει συμμάχους-πλειοψηφία και να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Καμμένου.

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που φέρουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει την απαγκίστρωση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, την πρόκληση εκλογών και τη μετεκλογική συνεργασία των δυο κομμάτων. Τι απαντάτε;
Το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, αλλά και η οικονομία είναι οι εκλογές. Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ορίζοντα τετραετίας. Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούμε; Εσωτερικού, εξωτερικού, της Κουμουνδούρου ή της Βαλτετσίου; Ή μήπως της… Χαριλάου Τρικούπη; Πείτε μου μία μεταρρύθμιση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, πείτε μου μία αποκρατικοποίηση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, πείτε μου έστω ένα «όχι» που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια συντεχνία.

Για να θυμηθούμε ένα παλιό ρητό της ανανεωτικής αριστεράς «μεταρρύθμιση σημαίνει σύγκρουση». Εμείς κύριε Σκουρή θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας, θέλουμε την αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, έχουμε μέτωπο με τη βία, επιδιώκουμε τη συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεωρούμε φετίχ το ευρώ και την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι γεμάτος αντιφάσεις. Συνεπώς πάνω σε ποια βάση να συνεργαστούμε;