Στις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. «Αυτά που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση είναι ένας ευφυής τρόπος να υπερκεράσει τους περιορισμούς του μεγάλου πλεονάσματος, να το μικρύνει με έναν τρόπο τεχνικό που κάνει αναδιανομή χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες της συμφωνίας με τους δανειστές. Από το 3,5% να πάει το πλεόνασμα στο 2,5%, προεξοφλώντας ότι θα το έχουμε το πλεόνασμα, άρα, θα μπορούμε να μη σωρεύουμε υπερπερίσσευμα, αλλά να έχει “φύγει” από πριν» τόνισε.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Ξυδάκης είπε για τον Αλέξη Τσίπρα πως «εδώ και ημέρες μιλάει για το πώς βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή. Πώς μία κυβέρνηση -όπως θα απαιτούσε ο ελληνικός λαός από οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά από εννέα χρόνια μεγάλης ύφεσης- προχωράει σε μία ανάταξη και μία πορεία ανασυγκρότησης της χώρας και βελτίωσης της ζωής. Είναι σε αυτή την κατεύθυνση από το περασμένο καλοκαίρι με την τυπική λήξη του μνημονίου, από τον Σεπτέμβριο με την ΔΕΘ και την εξαγγελία δέσμης μέτρων και πολιτικών πρακτικών που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Είναι βέβαιο ότι με την τελευταία αυτή δέσμη μέτρων θα επιχειρούσε μία συνολική ανάταξη της οικονομίας σε αυτή την φάση».

«Από την άλλη, προτού καν φτάσουμε στη χτεσινή ημέρα στη Βουλή, βλέπαμε να συμποσούται η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας σε μία προσωπική αποδόμηση του Τσίπρα, ειδικά. Δεν αντιπαρατίθεται πρόγραμμα» σχολίασε για τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «ότι εάν πάνε καλά οι επιχειρηματίες θα βοηθήσουν και τους εργαζόμενους», ενώ βασική προσέγγιση της Αριστεράς είναι «ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και από την ανάπτυξη να ωφεληθούν, οπωσδήποτε και κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι, όχι μόνο να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να είναι αυξημένες οι αποδοχές, να είναι διασφαλισμένη η καθαρή εργασία, αντί για “μαύρη” εργασία και γκρίζες ζώνες».

Σχολιάζοντας τις θέσεις Βέμπερ για την ΕΕ, ο κ. Ξυδάκης σχολίασε στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «είναι συνεπής προς τον ορντολιμπεραλισμό, τον ιδιότυπο κρατικό φιλελευθερισμό της Γερμανίας. Υποστηρίζει τη γερμανική βιομηχανία, περικόπτει δικαιώματα εργασίας και κοινωνικού κράτους. Αν και τώρα, υπό την πίεση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις στη Γερμανία. Αυτό δεν μας το λέει ούτε ο κ. Βέμπερ ούτε ο κ. Μητσοτάκης».

Για τη Νέα Δημοκρατία εκτίμησε ότι «σε ιδεολογικό επίπεδο άφησε βαριά τη σφραγίδα του ο Αντώνης Σαμαράς με την ακροδεξιά συσπείρωση και διεύρυνση, απορροφώντας το ΛΑΟΣ. Σε επίπεδο οικονομικού προγράμματος, έχουμε μίγμα ξέφρενου φιλελευθερισμού, σε συνδυασμό με την προσπάθεια κάποιων διεκδικώντας την εξουσία να “κλείσουν” και δουλειές».

Τέλος, εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα προβλέπεται υψηλή θερμοκρασία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μιλάμε πολιτικά, όχι με προσωπικές ύβρεις και αποδομήσεις προσωπικοτήτων».