Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της τοποθετήθηκε για δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία με τίτλο «Ντροπή! Δεν ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας» και στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Πήγαν μόνο επτά από τους 27 Έλληνες και Κυπρίους. Απείχαν Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., Ποτάμι».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα λέγοντας ότι:

«Η εφημερίδα “Δημοκρατία”, πιστή στο ρόλο της, επιχείρησε μια ακόμη πολιτική προβοκάτσια σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά στην πλάτη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Της αφιερώνουμε το παρακάτω ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (παρ.2), στην έκδοση του οποίου πρωτοστάτησε η Νέα Δημοκρατία. Εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου 2015, και επί λέξει αναφέρει: “[…] αναγνωρίζουμε ότι η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και την εξολόθρευση όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά επεκτάθηκε στους Έλληνες Ποντίους και τους Ασσύριους τους οποίους επίσης τιμάμε και μνημονεύουμε”.

Η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, όχι μόνο αναγνωρίζουν την γενοκτονία των Ποντίων, αλλά με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Αντιθέτως, η παρέμβαση του κ. Μαριά, που επικαλείται η εφημερίδα, ήταν αποσπασματική και πρόχειρη και έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία και ουσιαστική συνεννόηση με τους  υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές. Με τρόπο δηλαδή, κάθε άλλο παρά ενδεδειγμένο για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, ματαιοπονούν, καθώς όλοι γνωρίζουν την ευαισθησία της για τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι ενόψει της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους ποντιακών οργανώσεων στη Βουλή, το προσεχές Σάββατο».