Αβραμόπουλος: Κανένας δεν θα μπορεί να διαφεύγει με «μαύρο χρήμα»

Το σχόλιο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για σχετική πρόταση της Ε.Ε.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:21
12/02/2019
Αβραμόπουλος: Κανένας δεν θα μπορεί να διαφεύγει με «μαύρο χρήμα»
4
loading

Σε μια πολιτική συμφωνία όσον αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής πρόσβασης στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες από τις Αρχές, κατέληξαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το πλαίσιο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που εντάσσεται στον κατάλογο των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διάστημα 2018-19, εξασφαλίζει ότι με τα νέα μέτρα οι αστυνομικές Αρχές θα αποκτούν γρήγορα πρόσβαση σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές πληροφορίες για τη διεξαγωγή ερευνών, ενισχύοντας την απάντηση της Ε.Ε. στην τρομοκρατία και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη, επισημαίνοντας: «Εάν θέλουμε να συλλάβουμε εγκληματίες και τρομοκράτες πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδρομή του παράνομου χρήματος».

Και σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε σχετικά: «Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν σήμερα θα διασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες και την αποτελεσματικότερη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη έτσι, ώστε κανένας εγκληματίας ή ύποπτος να μην μπορεί να διαφεύγει με χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (μαύρο χρήμα)».

Με τη σύγχρονη τεχνολογία, οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες μπορούν να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσα σε λίγα λεπτά. Η πρόσβαση των Αρχών επιβολής του νόμου στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες είναι συχνά αργή και δυσκίνητη, εμποδίζοντας τον ρόλο των αρχών να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες.

Συμπληρώνοντας το πλαίσιο της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα θα επιτρέπουν τα εξής:

Έγκαιρη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες: Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (AROs) θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών εγκληματιών και ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η Europol θα έχει επίσης πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες,

Βελτίωση της συνεργασίας: Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών, της Europol και των Μονάδων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FIUs),

Προστασία των προσωπικών δεδομένων: Οι αρχές επιβολής του νόμου θα έχουν πρόσβαση σε περιορισμένες πληροφορίες και μόνο σχετικά με την ταυτότητα του κατόχου του τραπεζικού λογαριασμού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως σοβαρής εγκληματικής δραστηριότητας ή τρομοκρατίας, εξασφαλίζοντας την πλήρη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και κυρίως το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες στην εθνική νομοθεσία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar τιμωρος…………..

  εσύ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 2. avatar Κρητικος και πατριωτης

  Μπραβο Αβραμο. Γράφεις Ιστορια στην Ευρώπη.
  Μην ακους κανενα. Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει τέτοια ισχύ λόγου και παρουσίας. Κσι βοηθάς την Ελλάδα . Σου το αναγνωρίζουν όλοι. Μακάρι να ήσουν εδώ..

 3. avatar emron

  Θα κυνηγάτε κάθε κακόμοιρο της εξαφανισμένης μεσαίας τάξης για ψίχουλα.Το μαύρο χρήμα από τις βρωμοδουλειές των λαθροεισβολέων πως θα το ελέγξεις μήτσο? Και ποιος θα βάλει χέρι στα μεγάλα πορτοφόλια? Και τι είσαι ή είστε ικανοί να κάνετε εκεί στις βρυξέλλες όλοι οι χαρτογιακάδες μαζί?

 4. avatar φιλελληνας

  Μητσο οι χαραμοφαγαδες στο ειδος σου θα βρουν τον τροπονα τα καταφερουν .......!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει