«Εξηγήσεις» για τη στάση του απέναντι στην προηγούμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο ίδιος ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Στήριζα τις διαδηλώσεις και τον πρώτο καιρό ως πρωθυπουργός. Στήριζα μια προοπτική ενός προγράμματος βιώσιμου, χωρίς τη βάσανο μιας λιτότητας που δεν θα έδινε ελπίδα και προοπτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Όταν είσαι πρωθυπουργός, εκπροσωπείς και αυτούς που διαδηλώνουν και αυτούς που φοβούνται τις διαδηλώσεις, αυτούς που φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Και αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν αλλά και αυτούς που ενδεχομένως να έχουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες από το υστέρημα μιας ζωής. Είσαι υποχρεωμένος, εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο σου, να ακολουθείς τον δρόμο του ρεαλισμού και να αναζητάς την κοινή συνισταμένη».

Όπως σημείωσε, «αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκεται κάθε άνθρωπος όταν αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες».

«Καταφέραμε να βρούμε τον δρόμο εκείνο που θα υπερβεί την κρίση, δίνοντας την δυνατότητα σήμερα να λέμε ότι οι δυσκολίες είναι πίσω μας», ανέφερε ακόμα.