«Είναι δυνατό να μην υπάρχουν τακτικές συναντήσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων, δηλαδή να μην ενημερώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το πώς ενεργεί η κυβέρνηση; Διότι οι κυβερνήσεις σ’ ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, υπάρχουν επειδή στηρίζονται στην εμπιστοσύνη της Βουλής. Η πλειοψηφία της Βουλής που στηρίζει, με την εμπιστοσύνη της, την κυβέρνηση, είναι τρικομματική», υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας ανοικτά τη δυσαρέσκεια του γιατί δεν αποδέχθηκε το αίτημά του ο Α. Σαμαράς.

Τόνισε ότι θα έπρεπε οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να είναι καλύτερα συντονισμένοι, αφού θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την τρόικα (σ.σ. τη Δευτέρα, θα συναντηθεί με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος), ενώ σε ότι αφορά και την κριτική ή τις παρεμβάσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Είναι δυνατό να καθόμαστε σιωπηλοί και να πληρώνουμε την ευθύνη και να μη μπορούμε να μετάσχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μια υπόδειξη, μέσα από μια προτροπή, μέσα από την άσκηση ελέγχου; Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ρόλος των δυο μικρότερων εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι να παρακολουθούν μια μονοκομματική κυβέρνηση ν’ ακολουθεί πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλα λάθη, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις για τον απλό πολίτη, κάνουν λάθος».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν έχει αλλάξει γραμμή και δεν θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος ή να μπουν στην κυβέρνηση προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στη διαφωνία του με οριζόντια μέτρα και τόνισε ότι προβλέπεται, λόγω της ύφεσης, η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Εάν τα απλώσουμε αυτά τα μέτρα σε τέσσερα χρόνια και αναπνεύσει η οικονομία και μειωθεί η ύφεση και αυξηθεί το ΑΕΠ και αυξηθούν τα έσοδα, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με άλλους όρους και άρα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μέτρα, κυρίως της τρίτης ή τέταρτης χρονιάς, εάν πάμε σε τέσσερα χρόνια.

Χαρακτήρισε θεσμικά προκλητική την πρόταση Τσίπρα για εξεταστική επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «θέλει να ποινικοποιήσει όλες τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων που ψήφισε η Βουλή. Δεν έχει καμία σχέση η πρόταση του κ. Τσίπρα με την έρευνα συγκεκριμένων πράξεων». Διαχώρισε την πρόταση για εξεταστική, με τη δικογραφία για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη, ενώ πρόσθεσε ότι «ο εισαγγελέας, κατά τη γνώμη μου, δεν έπρεπε καν να επιληφθεί ενός θέματος στο οποίο το βασικό στοιχείο είναι πολιτικές αποφάσεις πολιτικών προσώπων. Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι έχει γίνει εξεταστική επιτροπή. Εμείς είμαστε υπέρ της διερεύνησης όλης της εξέλιξης του δημοσίου χρέους και της κατάστασης της χώρας. Αλλά αυτό έπρεπε να γίνει από το 2004». Μίλησε ακόμη και για επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος από τους εισαγγελείς.