Σήμερα είναι η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας και θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και το επόμενο διάστημα θα κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Στόχος του Α. Σαμαρά είναι να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ελληνικά αιτήματα, αν και στη συνάντηση με τη Άνγκελα Μέρκελ δε θα ληφθεί καμία απόφαση. Το ζήτημα της επιμήκυνσης, αλλά και της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου, βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Eurogroup. Καθοριστική θα είναι για τα αιτήματα της Ελλάδας η έκθεση της τρόικας, η οποία θα έλθει ξανά στην χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Α. Σαμαράς προσέρχεται με ένα συνολικό «πακέτο» το οποίο δεν αφορά μόνο στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και στις γενικότερες αποφάσεις που έλαβε και θα λάβει η κυβέρνησή του για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος εμμένει στη σκληρή της θέση και όποως τόνισε χθες χαρακτηριστικά «θα πρέπει να τηρήσουμε όλοι τις υποχρεώσεις μας, να ακούσουμε τι έχει να πει η τρόικα και να τηρήσουμε το αποτέλεσμα. Ξέρω ότι οι προσπάθειες είναι δύσκολες για την Ελλάδα αλλά θα πω στους Έλληνες ότι είναι σε καλό δρόμο και ότι πρέπει να συνεχίσουν».