Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα καλέσει τις κεντρικές τράπεζες σήμερα να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν την παγκόσμια οικονομία από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και θα ζητήσει από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Ο Κάμερον-ο οποίος πρόκειται να μιλήσει σε ηγέτες μεγάλων επιχειρήσεων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μεξικό-θα προειδοποιήσει την ευρωζώνη ότι αντιμετωπίζει «μόνιμη αποτελμάτωση» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εάν δεν επιλύσει τα προβλήματά της.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε οι κεντρικές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο να παραμένουν άπραγες στο περιθώριο εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη την οποία χρειαζόμαστε», θα πει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

«Γίνεται όλο και πιο σαφές στην ευρωζώνη ότι ο πυρήνας της, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ζήτηση και να μοιραστεί το βάρος της προσαρμογής», πρόκειται να πει ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα μήνυμα στη Γερμανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, και τους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Η Βρετανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εκτός του ενιαίου νομίσματος, έχει επιρρίψει επανειλημμένα την ευθύνη για τα προβλήματά της στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες όμως λένε ότι οι επιπλήξεις αυτού του είδους χειροτερεύουν τα πράγματα.

Ο Κάμερον, που πήγε στη σύνοδο κορυφής της G20 με τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αναμένεται να πιέσει περαιτέρω την ΕΕ στην έναρξη της συνόδου, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τραπεζική κρίση.

«Οι εναλλακτικές οδοί πέραν της ανάληψης δράσης για την δημιουργία μιας πιο συνεκτικής ευρωζώνης είναι είτε μια μόνιμη αποτελμάτωση από την κρίση στην ευρωζώνη που δεν θα επιλυθεί ποτέ ή μια διάλυσή της… αυτό θα είχε χρηματοοικονομικές συνέπειες που θα έπλητταν πολύ σοβαρά την παγκόσμια οικονομία», θα πει ο Κάμερον.
Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσαν σχέδια να χορηγήσουν έκτακτη ρευστότητα δισεκατομμυρίων λιρών στο τραπεζικό σύστημα σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν την τρωθείσα από την ύφεση βρετανική οικονομία.

Επικριτές του Κάμερον επισημαίνουν ότι είναι το επταετές πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει στην προσπάθειά του να μειώσει το έλλειμμα μάλλον, παρά η ευρωζώνη, που προκαλεί τα σοβαρότερα προβλήματα στην οικονομία της Βρετανίας.