Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του για την επίτευξη του στόχου της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός είπε: «Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές. Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα».

«Η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα γίνει μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στάθηκε στις θυσίες και στερήσεις του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, ο οποίος «διεκδίκησε και πέτυχε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, να προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις». «Δίνεται η ευκαιρία να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στα προγράμματα αυτά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε αισιιόδοξοι ότι θα πετύχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Το πιο σημαντικό είναι ότι το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, που έπαιξε ρόλο για να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοοπιστία της χώρας απέναντι στους ετέρους της», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η χώρα παλαιότερα «υποσχόταν πολλά, αλλά δεν τα έκανε πράξη». «Υπερβήκαμε συνεχώς τους στόχους, κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πιο πάνω από 3,5%», πρόσθεσε.

«Πλέον, η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας, αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην Ευρωζώνη, αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν και ότι δεν επαναλαμβάνουμε λάθη και συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα,  αναφορικά με την ανάπτυξη, επισήμανε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.

«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης – θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο», δήλωσε στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πετύχαμε μαζί», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «στην Ευρώπη ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί». «Ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν.